Новини

 

Треба вимкнути російські канали, що порушують українське законодавство – Інститут журналістики КНУ

21.03.2014
У ситуації, коли Україна не може притягнути до відповідальності працівників російських медіа, залишається єдиний вихід - вимкнути ретрансляцію тих російських каналів, які порушують українське законодавство, а також Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Про це йдеться в рішенні Вченої ради Інституту журналістики Київського національного універ­ситету ім. Тараса Шевченка, яке вона ухвалила у відповідь на звернення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Це рішення «Телекритиці» передала заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

«Більшість російських каналів ведуть пропагандистську діяльність, маніпулюючи фактами та викривляючи події в Україні. Спотворення фактів спрямоване на розпалювання ворожнечі між російським та українським народами, загострення стосунків між ними, приниження національної гідності українців», - йдеться у рішенні Вченої ради вишу.

В Інституті журналістики вважають, що відновлення ретрансляції каналів, що порушують українське законодавство, можливе тільки за умови вибачення перед українським народом і праці у рамках законодавства.

«Ми вважаємо, що відновлення ретрансляції російських каналів «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Российский Информационный Канал «Россия-24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания»), «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ») можливе за умови вибачення перед українським народом за непрофесійну поведінку російських журналістів та дотримання вимог українського й міжнародного законодавства у сфері телевізійного мовлення», - йдеться у рішенні.

Далі «Телекритика» публікує рішення Вченої ради Інституту журналістики повністю:

Голові Національної ради України
з питань телебачення і радіомовлення
В. А. Манжосову

Шановний Володимире Анатолійовичу!

Учена рада Інституту журналістики Київського національного універ­ситету імені Тараса Шевченка розглянула 13 березня 2014 року Ваше звернення й ухвалила таке рішення.

Більшість російських каналів ведуть пропагандистську діяльність, маніпулюючи фактами та викривляючи події в Україні. Спотворення фактів спрямоване на розпалювання ворожнечі між російським та українським народами, загострення стосунків між ними, приниження національної гідності українців.

Зважаючи на це та враховуючи той факт, що Україна не може притягнути до відповідальності працівників російських медіа, в України залишається єдиний вихід - відімкнути ретрансляцію тих російських каналів, які порушують українське законодавство, а також Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Учена рада Інституту журналістики Київського національного універ­ситету імені Тараса Шевченка підтримує рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та рішення РНБО від 1 березня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України». Ми вважаємо, що відновлення ретрансляції російських каналів «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Российский Информационный Канал «Россия-24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компанія»), «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ») можливе за умови вибачення перед українським народом за непрофесійну поведінку російських журналістів та дотримання вимог українського й міжнародного законодавства у сфері телевізійного мовлення.

Від імені Вченої ради проф. В. В. Різун

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024