Новини

 

Відбудеться відкриття виставки сучасних ікон

23.12.2013

Возвеселімося всі разом нині
Виставка сучасних ікон
в Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка

24 грудня о 13:00 у Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка (вул. Володимирська, 60) відбудеться відкриття виставки сучасних ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв). Виставка має назву «Возвеселімося всі разом нині» і присвячена Різдву та іншим зимовим святам.
На виставці представлені сучасні ікони із творчого доробку майстрів з Миколаєва. Відвідувачі побачать біля 30 ікон. В експозиції присутні образи Різдва, святителя Миколая, святої Катерини, святителя Спиридона та інших святих, пам’ять яких святкуємо взимку.
Шукаючи нові засоби виразності, іконописці майстерні «Небо на землі» прагнуть дотримуватися старовинних технологій – використовують тільки натуральні матеріали, а фарби готують із природних мінералів та пігментів власноруч.
Сьогодні майстри-іконописці бачать своїм завданням пошук нової іконописної традиції у створенні сучасної творчої ікони. Як Народжений Христос є живим і актуальним для кожного покоління , так і ікона не може бути однаковою протягом тисячі років. «Побутує думка, що в іконі нема нічого нового, вона тільки повторює існуючі зразки, – каже куратор виставки Марія Павелко. – Але насправді в іконописі ще далеко не все було висловлене. Можна шукати і сьогодні! Канон не обмежує, а навпаки – надихає на пошук, на нові звершення в ім’я Христове.»
Організатор проекту Олексій Доля наголошує на важливості проведення виставки сучасного іконопису для молоді. Споглядання ікони спонукає до самозаглиблення , пошуку відповідей на одвічні запитання: «Хто я?», «для чого живу?». Таким чином відбувається робота над собою в пошуку своєї ідентичності, яка усвідомлюється завдяки зверненню до духовної сторони нашого єства. Молодим людям творити майбутнє, тому діалог з самим собою, пошук орієнтації в системі цінностей є важливими факторами у формуванні генерацій, спроможних зробити це майбутнє світлим.
Відкриття виставки відбудеться 24 грудня о 13-00 в Головному корпусі університету (вул. Володимирська, 60)
Під час відкриття виступить фольклорний колектив Центру фольклору та етнографії інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Виставка триватиме до 31січня.
Організатор проекту: Олексій Доля. Кафедра фольклористики та Центр фольклору та етнографії інституту філології Київського Національного університету ім.. Тараса Шевченка.
Куратор: Марія Павелко. Сімейна іконописна майстерня «Небо на землі».
За додатковою інформацією звертайтесь до:
куратора Марії Павелко
+38 (066) 155 92 37
pavel-ko@inbox.ru
www.pavel-ko.net
організатора Олексія Доля
+38 (066) 721 03 98


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024