Новини

 

Презентація книги відомого історика Івана Патриляка

11.12.2013
11 грудня 2013 року в КНУ імені Тараса Шевченка відбулася презентація книги «Перемога або смерть: Український визвольний рух у 1939—1960 роках»доктора історичних наук, доцента кафедри новітньої історії України КНУ ІванаПатриляка.
Відкрив презентацію заступник декана історичного факультету ЮрійГоман. Він зазначив, що книга «Перемога або смерть: Український визвольний рух у 1939—1960 роках»– це плід тривалої роботи Івана Патриляка. Ця книга є популярним продовженням наукового дослідження автора історії українського визвольного руху від початку Другої світової війни до остаточної ліквідації збройного підпілля органами радянської державної безпеки. «На сторінках цього науково-популярного видання подано незаангажовану точку зору на визвольний рух українського народу», – підкреслив Юрій Гоман.
Автор книги Іван Патрилякрозповів, як розпочав роботу над нею ще у 2006 році: «…тоді одне з видавництв запропонувало написати науково-популярну книжку на 100 сторінок про український визвольний рух 1930-1950 років. Мене це зацікавило, почав працювати і за півроку підготував до друку книгу. Щоправда її обсяг вийшов на 300 сторінок. Через різні обставини тоді видання у світ не вийшло. Я продовжував своє дослідження і у 2012 році книга вийшла друком» – розповів автор. Іван Казимирович висловив сподівання, що науково-популярний виклад історії визвольного руху, що його містить книга, допоможе читачеві зорієнтуватися в минулому найдовшого в Європі спротиву тоталітаризму, розкриє ключові події і явища часів масштабної визвольної боротьби українського народу 30-50 –х років ХХ століття. За останні роки на цю тему написано десятки тисяч праць, опубліковано тисячі томів документів, але більшість з них через свій науковий характер залишаються мало затребуваними. Суспільство потребує більше науково-популярної, просвітницької літератури.
Автор зазначив, що у його праці об’єднано два великі періоди в історії українського визвольного руху – діяльність підпілля ОУН і УПА під час Другої світової війни і в повоєнні десятиліття.
Книга дає відповіді на запитання: якою була роль вояків УПА в Другій світовій війні і опісля, ким були повстанці, скільки їм було років і чого вони добивалися, і, врешті, чого досягнули.
Ця книга — історія покоління, яке змінило уяву про українців. Книга про те, як створювалася УПА, про методи боротьби армії, що не капітулювала. «Перемога або смерть!» — під цим гаслом із вірою в серці та зброєю в руках ще десятиліття після завершення Другої світової війни українці боролися проти тоталітарної машини СРСР.



















Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024