Новини

 

Побратими не тільки міста, а й університети: розвиток наукового співробітництва – перший крок до вступу України в Європу

27.05.2005
З 1998 року успішно розвивається наукове співробітництво між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Університетом імені Поля Сабатьє (Тулуза, Франція), з яким підписано офіційну Угоду.

Найбільш активну участь у співробітництві з французької сторони беруть лабораторії: SPCMIB (наукова група доктора Ж.Ж. Вольфа (J.G.Wolf) та Координаційної хімії (LCC, директор - проф. Ж.-Ж. Боне (J.J.Bonnet) Почесний доктор Київського національного університету (з вересня 2004 р.), а з нашої – кафедри органічної та неорганічної хімії хімічного факультету. Оригінальним надбанням цього співробітництва є спільні наукові конференції з хімії. Ідея проведення таких конференцій висловлена ректором, акад. НАН України, проф. Віктором Васильовичем Скопенком (Почесним членом Тулузької Академії наук з 2004 р., нагородженим за розвиток співробітництва двома медалями – Пьєра Ферма та Поля Сабатьє) у 1999 році в місті Тулузі, під час його офіційного візиту.

Перша конференція відбулася у Києві в 2001 році, друга – у Тулузі в 2003 році. У травні 2005 р. хіміки мали на одне свято більше, ніж інші факультети: відбулася III Спільна міжнародна наукова конференція з хімії „Київ – Тулуза - 2005”, яка свідчила про цікаві роботи в різноманітних напрямках сучасної хімії, без якої важко уявити логічний розвиток суспільства взагалі. В матеріалах конференції - 101 доповідь, включаючи усні та стендові (від 262 авторів), що відбивають яскраві успіхи в фундаментальній неорганічній, органічній та координаційній хімії, сучасні тенденції розвитку аналітичної, супрамолекулярної, екологічної та медичної хімії на їх основі.

Усні доповіді представили: від Київського національного університету - І.О.Фрицький (у співавторстві з В.В.Скопенко), Коказей В.М., Войтенко З.В., Комаров І.В., Пивоваренко В.Г., Сиромятников В.Г., Зайцев В.І., Наджафова О.Ю., Дубиніна Г.Г., від Університету Поля Сабатьє - Р. Шовен, Ж.Ж.Вольф, М.Бальтас, Е.Манурі, І.Ріко-Латт, С.Мазьєр, А.Іго.

Інформація про суттєві успіхи наукового співробітництва між університетами–побратимами дійшла до Посольства Франції в Україні. Привітати французьких гостей та всіх учасників конференції (вперше в історії нашої знаменитої Великої Хімічної Аудиторії) прийшов Посол Франції в Україні пан Філіп де Сюремен у супроводженні Директора Центру франко-українського університетського співробітництва пана Гійома Касперського. Виступ пана Посла, що додається, впевнив нас у тому, що не тільки керівники кафедр та факультету, не тільки ректор, що нас всіляко підтримує та бачить великі перспективи цього співробітництва, а й представники Французького уряду готові тепер допомогти нам ввійти у новий етап розвитку наших наукових відносин.

На заключному засіданні конференції поряд з одностайною характеристикою високого рівня наукових доповідей, у тому числі й тих, що виконані при співробітництві обох університетів, остаточно викристалізувалася ідея створення Спільної наукової лабораторії „без стін”. Професор Жан-Жак Боне, що має досвід створення подібних лабораторій в Європі, пояснив, що зусилля та результати наукових груп такого нового творіння повинні бути відповіддю не арифметичного додавання, а множення; при складанні наукової програми роботи Спільної лабораторії слід не тільки програмувати ефективну роботу за сучасними напрямами хімії, а й враховувати, що ми не можемо зробити один без одного, але спроможні виконати спільними зусиллями.

З матеріалами III Спільної міжнародної наукової конференція з хімії „Київ – Тулуза - 2005”, а також обох попередніх, можна ознайомитися у бібліотеці хімічного факультету. Проведення наступної конференції намічено на травень 2007 р. у Тулузі.

Про що ми мислимо сьогодні? Про нові успіхи в спільних наукових дослідженнях, про те, що нам пощастить організувати міжнародну спільну лабораторію, яка вбере в себе найкращі традиції української та французької науки та сприятиме як новим фундаментальним відкриттям, так і знаходженню ефективних медичних препаратів, зокрема протипухлинних та протитуберкульозних, встановленню механізму дії ліків, зокрема проти лейкемії, створенню нових корисних матеріалів та нанотехнологій, вирішенню ряду конкретних екологічних проблем.

Теплота та щирість усіх наших зустрічей у Києві та Тулузі, сприятлива політична атмосфера та взаємне бажання багатьох хіміків спробувати свої професіональні здібності у спільній роботі є запорукою ефективного розвитку наших наукових відносин.


Зоя Войтенко,
доцент хімічного факультету,
відповідальна за наукове співробітництво Київ-Тулуза




Виступ Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні пана Філіпа де Сюремена



Пане Ректору,
Пане Директор,
Шановні учасники конференції,

Дозвольте мені Вам подякувати за Ваше запрошення для участі у відкритті 3-ої Спільної міжнародної конференції з хімії ”Київ - Тулуза” в стінах найбільш престижного Університету Тараса Шевченка.

Для мене, пане Ректору, честь та задоволення констатувати, що привілейовані відносини, які ми встановили у стінах Вашого університету, що надає приміщення Французько – Українському Центру співпраці в галузі вищої освіти та науки, вийшли на такий високий рівень, який ви встановили з Університетом Поля Сабатьє та Лабораторією хімії координаційних сполук, яку очолює Пан Жан-Жак Боне.

Ця наукова зустріч дуже високого рівня, що є визнаною в обох наших країнах та на міжнародному рівні є недивною з точки зору існуючих особливих відносинах між нашими містами: Києвом і Тулузою, для яких ми святкували цього року тридцятиріччя їх побратимства. Ваша діяльність у цьому партнерстві є найбільш живою.Вона дозволить посилити зв’язки між науковцями, викладачами та студентами ваших двох університетів. Як ви знаєте, такі обміни є необхідною умовою розвитку Європейського Простору навчання та наукових досліджень, так як вже сьогодні і завтра постає питання про вершини Бергену, у Норвегії. На протязі підготовки до цієї події передбачено, що Україна приєднається до Болонського процесу, з чого я дуже радію, бо я впевнений, що це сприятиме спрощенню та посиленню університетського та наукового співробітництва.

Хочу зосередити вашу увагу на тому факті, що Франція та Україна мають багато спільного, особливо на рівні наукових досліджень, університетської системи та технології, звідси інтерес співробітництва за принципом „більше та краще” є очевидним.

На рівні двосторонніх відносин наші країни також ввійшли в фазу зближення, з підготовкою двосторонньої угоди про взаємне визнання докторських дипломів* (*наших дипломів кандидатів наук). Такий документ, що повинен бути підписаний найближчим часом, сприятиме значному спрощенню наукових обмінів України з Францією, безсумнівно, але я дуже сподіваюсь, що й Франції з Україною.

На завершення, я з радістю повідомляю, що наближається дата приїзду делегації Дирекції європейських та міжнародних відносин CNRS, метою якого є зведення мосту між існуючим та майбутнім співробітництвом, а також його розвитком у європейській перспективі.

Я бажаю, щоб для видатних майстрів французько-українського співробітництва, якими ви є, буде своєчасним у нових умовах як приклад, створення міжнародних лабораторій на базі французько-українських, або європейських відносин.

Хочу подякувати вам за вашу увагу та побажати прекрасної конференції.





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024