Новини

 

Урок малювання у стилі Крістіана Гузевського

11.05.2005
У кінці квітня - на початку травня в червоному корпусі проходила виставка картин художника Кріcтіана Гузевського? Тоді небагато людей, особливо студентів, звернули увагу на цю подію. Все ж таки – свята.

Але, годі засмучуватися, не все втрачене, - і зараз всі можуть отримати урок малювання в стилі Крістіана Гузевського. Усього лиш треба напрягти уяву, відмовитись від стереотипів, набратися трішки терпіння та прочитати цю статтю.

Ну що ж, почали.

По-перше, потрібні, деякі матеріали. Тим, хто був на виставці, вони дісталися повною мірою, і абсолютно безкоштовно. А вам, потрібно буде все приготувати самостійно. Значить так:
 чиста дощечка;
 дві мисочки з водою;
 губка;
 декілька пензликів;
 папір для малювання аквареллю;
 акварельні фарби;
 баночки для розведення фарб;
 невеликі крейдочки пастельних тонів;
 масляні олівці середнього розміру;
 великі жирні олівці.

Тепер, коли всі матеріали у вас під рукою, можна починати другий етап - приготування до основної роботи.

Спочатку, на чисту дощечку потрібно покласти папір та промокнути його з обох сторін водою за допомогою губки так, щоб він був не сухим і не розмоклим. Якщо ви все зробили правильно, папір повністю прилипне до дощечки, і на ньому не буде повітряних пухирців.

По-третє, вибираємо кольори. Один – обов’язковий для всіх – це бузково-сірий – вимога Крістіана для підвищеної складності. Два інших – обираєте самі. На вибір: синій, жовтий, зелений та червоний кольори.

Тепер можете приступати до самого малювання. А до того – придумайте, що саме. Беріть пензлик до руки – і починайте… Але пам’ятайте, що це – особливий урок малювання. Тобто всякі стандартні лінії, квіточки та обличчя забудьте, абстрагуйтеся від усього, думайте та малюйте відповідно до свого настрою та характеру. Важко? А ви думали абстракціоністи тільки руками махають, і картини у них так, за нічого робити виходять? Ні, потрібно потрудитись та викинути з голови всі стереотипи.

І не тільки приготування складається з певних етапів. Саме малювання теж потрібно робити планомірно, тоді у вас все вийде. Площини малюються із тих трьох кольорів, які ви вибрали. Обов’язково розбавляйте фарби, якими ви малюєте. Для цього вам і потрібна друга мисочка з водою. Простежте за тим, щоб кольори не накладались один на інший. При цьому забудьте про лінії та об’єкти. Можете зробити все, що вам забажається, але тільки – площинами.

Після того, як ви закінчили, зачекайте, поки підсохне фарба. Малювати крейдою та олівцями можна тільки по сухій поверхні. Тепер можна використовувати любі кольори, які ви забажаєте. Спочатку використовуються маленькі крейдочки пастельних відтінків, якими ви зобразите основу вашого малюнка, але не повторюючи лініями площин. І запам’ятайте: лінії не повинні бути прямими та бездумно перекресленими – ними ви виражаєте свій настрій та думки; і не заштриховуйте намальоване. Середні олівці використовуйте для виділення характеру картини. А жирні масляні великі олівці – для розставлення акценту.

Потім прискіпливо подивиться на свій малюнок. Якщо ви думаєте, що вона не закінчена, але не знаєте, що додати, - поперевертайте її, і тоді ви побачити, де можна розставити акценти та з’єднати картину в єдине ціле.

Тепер, коли ви впевнені, що ваша картина повністю готова, і у вас виникає відчуття задоволення від роботи та разом з тим, пустоти, - ви дійсно перейнялися душею до цього уроку та до творчості взагалі.

І на останок, порада від Крістіана Гузевського – “Менше – значить більше.”



Бурчак Світлана,
Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024