Новини

 

Відбувся науково-практичний семінар “Планета без СОЗ”

23.05.2005
20 травня 2005 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка пройшов науковий семінар „Планета без стійких органічних забруднювачів" (СОЗ), проведений Українським географічним товариством спільно із Центром екологічного моніторингу України та Проектом ГЕФ/ЮНЕП “Забезпечення заходів із розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі”. Метою семінару стало залучення наукових кіл міста Києва до поширення інформації та покращення обізнаності суспільства з проблеми СОЗ.

Відкрив семінар декан географічного факультету Ярослав Богданович Олійник, підкресливши важливість цього заходу та відмітивши активну участь викладачів, студентів географічного факультету Київського університету. В ході семінару, який зібрав провідних українських вчених-географів, викладачів вузів, експертів міжнародних проектів, що впроваджуються в Україні, представників громадських організацій, розглядалася проблема СОЗ в українському та світовому масштабі та шляхи її подолання.

На сьогоднішній день проблема СОЗ стоїть особливо гостро, бо вона небезпечна для здоров’я людини та її репродуктивної функції. Адже люди отримують до 90% СОЗ із харчовими продуктами тваринного походження. Переважна більшість населення України знаходилася під впливом забруднення СОЗ попередніх років, що не могло не позначитися на стані їхнього здоров’я. Для вирішення цієї актуальної проблеми Україна приєдналася до міжнародних екологічних конвенцій, зокрема підписала “Стокгольмську конвенцію про СОЗ”, яка націлена на скорочення використання і наступну повну ліквідацію дванадцяти особливо токсичних СОЗ, захист здоров’я людини та навколишнього середовища.


ПРЕС-ЦЕНТР
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024