Новини

 

Лекція американського геофізика К. Регона на геологічному факультеті

22.10.2013
18 жовтня 2013 року на геологічному факультеті відбулася лекція досвідченого сейсморозвідника Карла Регона «Скориговане моделювання: чекайте несподіванок». Захід відбувся у рамках програми Товариства геофізиків-розвідників (SEG) «Видатний лектор 2013» за підтримки студентського осередку SEG Київського національного університету імені Тараса Шевченка (http://seg.univ.kiev.ua/meetings.php).

На лекції викладачі та студенти факультету дізналися про використання сейсмічного моделювання для вивчення покладів нафти і газу. Розглядалися такі питання, як ефективність фільтрації поперечного поширення хвиль для когерентного зменшення шуму, важливість адекватної вибірки хвильового поля в приймачах, ефекти зсуву і азимуту покриття та їхній вплив на якість зображення, ефекти зім’ятості поверхні солі і соляних включень на підсоляних зображеннях і ефект сигнал-завада для відбору проб. Лектор також торкнувся актуальних питань видобувної галузі. Зокрема він розповів, що нетрадиційні моделі сланцю мають тривимірні, в’язкопружні, анізотропні дані, що містять всі ефекти поблизу земної поверхні і добре досліджуються сейсмічним методом геофізики. Це дозволяє отримувати геологічні моделі складної стратиграфії. Загалом лекція охопила проблеми використання сейсморозвідки для вирішення актуальних геологічних завдань, що становлять інтерес для промисловості.

Пан Регон був шостим лектором, якого студентський осередок SEG запросив на факультет. Уперше лекцію провели без перекладу. Тому було багато запитань, і лектор приділив їм достатньо часу. Експеримент із підсиленого вивчення англійської мови, що проводиться на факультеті, дав позитивні результати. На думку студентів і викладачів, такі лекції є стимулом для вивчення англійської мови та фахових дисціплін.

Карл Регон — консультант компанії Contractor (Х'юстон, США). Він отримав ступінь бакалавра та магістра в галузі математики і фізики в Університеті штату Вірджинія. Працював у галузі обробки та інтерпретації сейсмічних даних, спочатку для Amoco в Новому Орлеані, а потім у Геологічній службі США у Вашингтоні. Після злиття з Amoco BP у 1999 році, Карл переїхав до Х'юстону і почав концентруватися на візуалізації глибоководних підсоляних моделей. Його розробки сприяли розвитку широкоазимутальних методів з буксируванням кіс. За роботу над ними пан Регон (разом із Джоном Eтгеном) був нагороджений у 2008 році SEG золотою медаллю Вергілія Кауфмана.





Павло Іванович Грищук, доцент кафедри геофізики геологічного факультету

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024