Новини

 

«Розкрити велич різних культур – головне завдання нинішньої конференції»

17.10.2013
17 жовтня в Інституті філології відбулася Міжнародна наукова конференція «Етнознакові функції культури: мова, література, фольклор». На пропозицію взяти участь у заході відгукнулися науковці чотирьох країн: України, Греції, Грузії, Болгарії.

На щорічній жовтневій конференції головувала заступник директора з навчальної роботи профcор Олена Снитко. «Культура кожного народу – самобутня і прекрасна. Розкрити велич різних культур – головне завдання нинішньої конференції», – розпочала пленарне засідання Олена Степанівна. Професор оголосила першого доповідача – поважного гостя Інституту філології Надзвичайного та Повноважного Посла Греції в Україні Васіліса Пападопулоса.
Виступ посла був присвячений проблемі мови як знаряддю розповсюдження культури. Тема доповіді була розкрита на прикладі грецької мови й історії Візантії.
Оскільки в наступному 2014 році Україна та світ відзначатимуть 200-річний ювілей геніального письменника, художника й громадського діяча Тараса Шевченка, на конференції декілька доповідей були присвячені постаті Кобзаря. Завідувач кафедри історії української мови та літератури професор Оксана Сліпушко зосередила увагу аудиторії на темі «Тарас Шевченко і Київський університет: мовою фактів і документів». Проблемі джерел мовотворчості літературного спадку Тараса Шевченка присвятила увагу доцент Лідія Гнатюк.
Оскільки Київський університет імені Тараса Шевченка бере активну участь у підготовці до урочистостей з нагоди ювілею Тараса Шевченка, у Інституті філології завершили багаторічний проект створення електронного корпусу мови письменника під назвою «Електронний словник мови Тараса Шевченка». Крім того, до березня 2014 року Університет підготує видання, в якому вперше міститимуться не лише картини Шевченка-художника, а й усі підготовчі малюнки.
Також на пленарному засіданні виступили викладачі Інститут філології КНУ імені Тараса Шевченка професор Андрій Левицький з доповіддю «Основні напрями досліджень у галузі міжкультурної комунікації», професор Костянтин Тищенко з доповіддю «Маркери давніх греків і грецької культури в топонімії України», к. філол. н. Наталія Рудакова з доповіддю «Топос козака в українському героїчному епосі», аспірант О. Бабирез доповіддю «Етно-компонент як засіб створення позитивного іміджу товарів і компаній у маркетингових стратегіях».
По закінченню пленарного засідання учасники конференції продовжили роботу у 26 секціях і 2-х круглих столах.

Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології





Прес-цетр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024