Новини

 

Шевченкіана в кіно до 200-річного ювілею Кобзаря

09.10.2013
Наразі важко знайти номер друкованого освітньо-культурного видання, в якому не було б замітки, статті чи есе про Тараса Шевченка. Нема такого навчального закладу, в якому не було б заплановано конференції, круглого столу, дискусії чи курсу лекцій, присвячених Великому Кобзарю на цей і наступний рік. Відчувається – Україна материкова й діаспорна активно готується до урочистого відзначення ювілею одного зі своїх найвидатніших синів – письменника, художника і громадського діяча Тараса Шевченка.
Стратегічне значення у програмі підготовки всеукраїнських урочистих заходів 2013-2014 рр. на державному рівні має Київський національний університет, що носить ім’я ювіляра. У стінах закладу наприкінці минулого року спільно з Міністерством освіти і науки України було розроблено масштабний план заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Крім науково-практичної складової, велику увагу приділено культурно-просвітницькій частині програми – творчим зустрічам, художнім виставкам і мистецьким вечорам. Однією із форм реалізації останнього став показ широкій студентсько-викладацькій аудиторії унікальної кінострічки режисера Петра Чардиніна «Тарас Шевченко» (1926).
Фільм, знятий 1925 року і відреставрований 2011 на Одеській кіностудії, вражає багатим акторським складом (головна роль – Амвросій Бучма, інші ролі – Василь Людвінській, Іван Худолєєв, Микола Панов, Матвій Ляров, Іван Замичковський, Юрій Шумський, Наталія Ужвій) і достовірним художнім оформленням, створеним художником-модерністом Василем Кричевським. Попри те, що виконавцю головної ролі закидали неправдоподібність перевтілення в молодого Шевченка (Бучмі на той час було 40 років), а загальне враження від фільму псувало акторське перегравання, тогочасна преса назвала німу стрічку першим величним кінопам’ятником Шевченкові. Картина мала також шалений успіх за кордоном, адже вважалася однією з найдорожчих постановок на той час: уперше для підготовки до зйомок фільму були залучені спеціалісти з історії, етнографії, літературознавства.
Демонстрація стрічки «Тарас Шевченко» під супровід етногурту «Гуляйгород» відбулася спочатку в Червоному корпусі Київського університету, а згодом – в Актовій залі Інституту філології.
До весни 2014 року Держкіно та Національний центр Олександра Довженка обіцяють актуалізувати кіношевченкіану й підготувати ексклюзивний пакет відреставрованих і оцифрованих кінострічок, які відображають життя і творчість українського генія. Йдеться про фільми "Сон" (1964) В. Денисенка, "Наймичка" (1963) В. Молостової і Ст. Лапокниша, "Тарас Шевченко" (1951) В. Савченка.

Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології






Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024