Новини

 

В Університеті обговорили світовий освітній рейтинг QS

02.10.2013
Цього року чотири українських ВНЗ можуть похвалитися зміцненням позицій у міжнародному університетському рейтингу QS. З цієї нагоди 2 жовтня у стінах Червоного корпусу пройшов семінар "Світовий університетський рейтинг QS 2013 року". Комплекс заходів розпочався з засідання Спілки ректорів України, на якому з вітальним словом виступив Президент Спілки академік Леонід Губерський. На семінар прибули гості з Лондона: регіональний директор компанії QS у Центральній Європі та Центральній Азії Зоя Зайцева та її колега Тетяна Максимова. Зоя Зайцева виступила перед Спілкою з доповіддю, у якій розповіла про історію рейтинга QS, критерії оцінювання, а також про перспективні напрями роботи для входження до цього рейтингу українських вишів.

На брифінгу для преси, який зацікавив не лише журналістів, а й студентів, пані Зайцева розповіла про те, що з чотирьох світових університетських рейтингів українські ВНЗ поки що беруть участь лише у двох: QS та Webometrics. Останній рейтинг орієнтований на оцінку веб-сторінок, а от QS включає в себе багато важливих показників: академічна репутація (40% оцінки), відгуки роботодавців (10%), співвідношення викладачів та студентів (20%), рівень цитованості (20%), відносна кількість іноземних викладачів (5%) та іноземних студентів (5%). При цьому рейтинг QS вимагає постійної стабільної роботи університетів на найвищому рівні: тільки щоб утримати власні позиції на місці, потрібно "дуже швидко бігти". Зоя Зайцева відзначила пасивність українських роботодавців в оцінці роботи вишів, брак досвіду у створенні іміджу університетів, а також потребу в розвитку цитованості українських праць у світі. У довгостроковій перспективі особливої уваги потребують технічні та природничі дисципліни. Вирішення цих та інших проблем дозволить українським вишам займати престижні позиції серед кращих закладів світу та покращити академічну й навчальну репутацію.

Щороку QS обирає 800 кращих університетів із близько 17 тисяч університетів в усьому світі. Варто нагадати, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка у 2013 році піднявся з групи "501-550" до групи "441-450", потрапивши таким чином до топ-500 ВНЗ світу. НТУУ "Київський політехнічний інститут" потрапив до категорії "601-650". Ще два українських ВНЗ — Донецький національний університет і Харківських політехнічний інститут потрапили до групи "700+".










Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024