Новини

 

Конференція «Асоціація України з Європейським Союзом: юридичні аспекти» в ІМВ

26.09.2013
25 вересня 2013 року в Інституті міжнародних відносин відбулася міжнародна наукова конференція «Асоціація України з Європейським Союзом: юридичні аспекти», присвячена актуальній темі підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Організаторами конференції виступили Українська асоціація міжнародного права та Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Робота конференції зосередилася навколо доповіді «Асоціація України з Європейським Союзом: стан, проблеми, перспективи», представленої доктором юридичних наук, професором, завідувачем кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктором Івановичем Муравйовим. Ним було запропоновано як порівняльний аналіз положень угод про асоціацію третіх країн з ЄС та угоди про асоціацію України з ЄС, так і ґрунтовний юридичний аналіз останньої. Було зазначено, що парафовану на початку цього року Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом можна віднести до нового покоління угод ЄС про асоціацію з третіми країнами.

Професор, кандидат юридичних наук, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Задорожній Олександр Вікторович у своїй доповіді зазначив, що зобов’язання України за Угодою про асоціацію з ЄС стануть орієнтиром вдосконалення її правової системи.

Обговорювалися також сфери співпраці Україна-ЄС за новою угодою: морський та авіаційній транспорт, боротьба з транснаціональними злочинами, правові засади діяльності зони вільної торгівлі з ЄС та ін. Окрему увагу приділили юридичному порівнянню потенційної асоціації з іншими відкритими для України варіантами міжнародної економічної співпраці. При цьому учасниками обговорювався винятково юридичний бік питань, через що вдалося досягти фахової та цікавої розмови, уникнувши ризику політизації, що неминуче супроводжує актуальні суспільні питання.




Прес-центр ІМВ, Прес-центр КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024