Новини

 

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

20.09.2013
20 вересня 2013 року під головуванням ректора академіка Леоніда Губерського відбулося засідання робочої групи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Про стан виконання затвердженого Вченою радою університету «Плану заходів Київського національного університету імені Тараса Шевченка з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» доповіли проректор з наукової роботи Сергій Андрійович Вижва та в. о. завідувача кафедри історії української літератури і шевченкознавства Оксана Миколаївна Сліпушко. Було детально обговорено поетапну підготовку та проведення Міжнародного наукового Конгресу «Свою Україну любіть», що буде проведений у березні 2014 року в Національній опері України. Було проаналізовано хід виконання організаційних, наукових, культурно-просвітницьких заходів та рекламно-видавничу діяльність. На засіданні було констатовано, що «План заходів», з встановленими на 2013 рік термінами станом на сьогодні вже виконано на 70-80%.

Звіт про виконання
«Плану заходів Київського національного університету імені
Тараса Шевченка з підготовки та відзначення
200-річчя від дня народження Тараса Шевченка»,
затвердженого Вченою радою Київського національного університету
імені Тараса Шевченка 05.11.2012 р.
станом на 20.09.2013 р.

Керівник робочої групи – проректор С. А. Вижва,
Заступник керівника – в.о. завідувача кафедри історії української літератури і шевченкознавства О. М. Сліпушко,
Секретар – С. Р. Кагамлик.

1. Під керівництвом проректора з наукової роботи С. А. Вижви організовано та проведено систематичні наради робочої групи з підготовки святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

2. Підготовлено до друку План заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у ВПЦ «Київський університет».

3. Розіслано План заходів підрозділам Університету та відповідним освітнім і науковим установам України (згідно з реєстром розсилки).

4. Підготовлено і направлено відповідну кореспонденцію керівникам міністерств освіти, культури, закордонних справ, Голові Національного банку України, Генеральному директору Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта».

5. На часткову зміну наказу Ректора №334-32 від 25.04.2012 р. щодо організації та проведення святкування 200-річниці від дня народження Тараса Шевченка підготовлено його уточнений варіант, затверджений 03.04.2013 р. за №364-32.

6. Підготовлено та передано до Прес-центру Університету матеріали для систематичного оприлюднення на сайті Університету виконання Плану заходів.

Виконання Плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

Організаційні та наукові заходи:

1. Проведено Міжнародну наукову конференцію «Святої правди голос новий», Київ, 16-17 листопада 2012 р. (на базі Інституту філології спільно з Московським державним університетом імені М. Ломоносова та Національним музеєм Тараса Шевченка). Відповідальні: Семенюк Г.Ф., Сліпушко О.М., Стус Д.В. (за згодою).
2. Проведено Всеукраїнську щорічну наукову конференцію «Тарас Шевченко і світ» Київ, 12 березня 2013 р. (на базі Інституту філології спільно з Інститутом літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України і Національним музеєм Тараса Шевченка). Відповідальні: Семенюк Г.Ф., Сліпушко О.М., Стус Д.В. (за згодою), Жулинський М. Г. (за згодою).
3. Проведено Всеукраїнську наукову конференцію «Тарас Шевченко у формуванні національної ідентичності українців», м. Канів, 30 травня 2013 р. (на базі Центру українознавства філософського факультету спільно з Шевченківським національним заповідником). Відповідальні: Обушний М.І., Кагамлик С.Р., Шептицька Т.Л., Брижицька С.А. (за згодою).
4.Проведено Шевченківські читання НТСА у рамках «Шевченківської весни» та Днів науки Університету. Березень 2013 р. Відповідальні: Вижва С. А., Сліпушко О. М.
5. Укладено Договори про співпрацю з Національним музеєм Тараса Шевченка у Києві та Шевченківським національним заповідником. Відповідальні: Вижва С. А.
6. Створено Всеукраїнський науковий центр шевченкознавства при кафедрі історії української літератури і шевченкознавства Інституту філології. Призначено директора центру і старшого лаборанта. Відповідальні: Семенюк Г.Ф., Сліпушко О.М.
7. Проведено ремонтно-реставраційні роботи у Канівському природному заповіднику Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Відповідальні: Лютий І.О., Потапенко К.К, Пилипенко В.П.
8.Проведено підготовчу роботу щодо створення на базі Музею Університету експозиції Кирило-Мефодіївського братства. Відповідальні: Наєнко М. К., Колесник В. Ф., Патриляк І. К., Сліпушко О. М.

Заходи студентського самоврядування

1. Спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка організовано відвідини студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка Національного музею Тараса Шевченка, Шевченківського національного заповідника, Канівського природного заповідника та інших шевченківських місць. Відповідальні: Студпарламент, НТСА, Стус Д.В. (за згодою).


Видавнича та рекламна діяльність

1. Опубліковано монографію професора кафедри історії української літератури і шевченкознавства О.М. Сліпушко «Духовна держава Тараса Шевченка». Відповідальні: Сліпушко О.М., Новікова Г.Л.
2. Опубліковано перший том видання «Леонід Білецький. Шевченкознавчі студії» (У 3 т. ). Відповідальні: Радишевський Р.П., Новікова Г.Л.
3. Передано до друку у ВПЦ «Київський університет» 2 томи видання «Леонід Білецький. Шевченкознавчі студії» (У 3 т. ). Відповідальні: Радишевський Р.П., Новікова Г.Л.
4. Передано до друку у ВПЦ «Київський університет» текст монографії зав. кафедри сучасної української мови А.К. Мойсієнка «Слово в контексті Шевченкового тексту». Відповідальні: Мойсієнко А.К., Новікова Г.Л.
5. Передано до друку у ВПЦ «Київський університет» текст навчального посібника «Історія української політичної думки» Центру українознавства філософського факультету. Відповідальні: Обушний М.І., Новікова Г.Л.
6. Передано до друку у ВПЦ «Київський університет» текст монографії професора кафедри російської мови Слухай Н.В. «Світ сакрального слова Тараса Шевченка». Відповідальні: Слухай Н.В., Новікова Г.Л.
7. У газетах «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Київський університет» опубліковано цикл статей про Т. Шевченка і Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Автор – професор О. М. Сліпушко.
8. Спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка Створено електронний портал «Шевченко-info» на сайті Університету. Відповідальні: Студпарламент, Бойко Ю.В., Стус Д.В. (за згодою).


Культурно-просвітницькі заходи

1. Розроблено і затверджено програму циклу лекцій із факультативу «Феномен Тараса Шевченка у культурному і гуманітарному просторі України і світу» для студентів усіх підрозділів університету. Відповідальні: Семенюк Г.Ф., Сліпушко О.М.
2. Розроблено еколого-культурний маршрут «Тарасовими стежками України». Відповідальні: Остапченко Л.І., Олійник Я.Б.
3. Організовано постійно діючу виставку, присвячену Тарасу Шевченку, у Науковій бібліотеці імені М. Максимовича. Відповідальна: Нестеренко В.Г.















Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024