Новини

 

У КНУ імені Тараса Шевченка обговорили перебіг вступної кампанії-2013

12.07.2013
11 липня 2013 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка відбулася нарада з керівниками регіональних Рад ректорів вищих навчальних закладів України щодо перебігу вступної кампанії-2013.

У нараді взяли участь Міністр освіти і науки Дмитро Табачник; Перший заступник Міністра Євген Суліма; ректор КНУ імені Тараса Шевченка, президент Спілки ректорів ВНЗ України Леонід Губерський; президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень; голова Професійної спілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов та голови регіональних Рад ректорів ВНЗ України.

Відкриваючи засідання, Костянтин Грищенко зазначив: «Незважаючи на значне збільшення подання і реєстрації заяв вступників порівняно з минулим роком вступна кампанія розпочалася спокійно і організовано».

Він звернув увагу учасників зібрання на необхідності посилення профорієнтаційної роботи серед молоді не лише під час вступної кампанії, але і протягом року з метою забезпечення кадрами системоутвроюючих галузей економіки.

«Наскільки я знаю, більшість вступників надають перевагу спеціальностям гуманітарної сфери. Надмірна популяризація у суспільстві таких професій, як юрист, менеджер, економіст призвела до ситуації, коли центри зайнятості переповнені кваліфікованими випускниками з вищою гуманітарною освітою. Тому необхідно посилити профорієнтаційну роботу серед молоді, вступників, як силами Міністерства, так і на рівні університетів. Це має відбуватися не тільки під час вступної кампанії, а й протягом року з метою забезпечення кадрами системоутворюючих галузей економіки», - підкреслив Костянтин Грищенко.

Він наголосив на тому, що у цьому році вже були зроблені певні кроки. «У цьому році зменшено держзамовлення за такими напрямами, як право, журналістика, менеджмент, надавши перевагу машинобудуванню, енергетиці, ІТ-технологіям», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Окрему увагу під час наради Костянтин Грищенко приділив питанню рівня підготовки студентів вищих навчальних закладів України з іноземних мов.

«Ця проблема стосується не тільки тих університетів, у яких на моє доручення здійснювалася перевірка рівня підготовки з іноземних мов студентів з ІТ-спеціальностей. На моє велике здивування, цей тест на належність підготовки з іноземних мов пройшли лише декілька університетів з восьми, які перевірялися», - наголосив Костянтин Грищенко.

Він звернув увагу учасників зібрання на відсутності у деяких вищих навчальних закладах спеціалізованих кафедр іноземних мов для підготовки студентів з ІТ-спеціальностей. «У більшості університетів, де виявлено низьку якість знань з іноземної мови, у навчальних програмах відсутні або є недостатньо обґрунтованими критерії оцінювання знань студентів – відсутні конкретні вимоги до мовної компетентності студентів, обмежений перелік рекомендованої літератури. Це системна проблема, яку треба негайно виправляти», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

«У наш час сором не знати хоча б одну іноземну мову на належному рівні, і я не сприймаю жодних виправдань щодо неможливості налагодити належне викладання», - підкреслив Костянтин Грищенко.

У зв’язку з цим, Віце-прем’єр-міністр України доручив Міністерству освіти і науки опрацювати питання з утворення кафедр з професійно-орієнтованої іноземної мови та забезпечити наскрізну підготовку з іноземної мови протягом всього періоду навчання, розробити відповідні методики з урахуванням загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти та передбачити регулярне підвищення кваліфікації викладачів професійно орієнтованої іноземної мови як для ІТ-спеціальностей, так і за іншими напрямами.

У свою чергу, Міністр освіти і науки Дмитро Табачник охарактеризував перші 11 днів вступної кампанії як стабільні та спокійні.

Міністр зазначив, що минулого року у перший день вступної кампанії абітурієнтами було подано 38 тис. заяв, у цьому році в той самий час – понад 60 тис. заяв.
«Я особисто в Донецьку подивився на роботу п’яти приймальних комісій і скрізь вона була поставлена на високому рівні. Це наша з вами спільна робота. Адже Умови прийому були затверджені ще в жовтні 2012 року, правила прийому в кожному закладі затвердили, відповідно, до кінця року», - наголосив Дмитро Табачник.

Міністр повідомив, що «навіть змінилися запитання, з якими телефонують на телефон гарячої лінії МОН – це здебільшого консультаційні питання».

Окремо Міністр зупинився на певних недоліках. Зокрема, йшлося про необхідність забезпечення своєчасного внесення до Єдиної державної електронної бази з питань освіти заяв від абітурієнтів безпосередньо у день подання документів.

«Хочу попередити керівників вищих навчальних закладів про неприпустимість такої ситуації. Прошу вас, шановні присутні керівники Рад ректорів, терміново включитись у роботу з виправлення ситуації, що склалася, та негайно усунути недоліки у цій роботі», - наголосив Дмитро Табачник.

Окрім того, Міністр закликав голів Рад ректорів, керівників вищих навчальних закладів, взяти під особистий контроль хід вступної кампанії. Зокрема, забезпечити неухильне дотримання правил прийому; співпрацю працівників приймальних комісій вищих навчальних закладів і ЄДЕБО; оперативно реагувати на звернення громадян і не менш оперативно вирішувати питання, не допускаючи конфліктних ситуацій.

http://www.mon.gov.ua/ua/actually/10766-u-knu-imeni-tarasa-shevchenka-obgovorili-perebig-vstupnoyi-kampaniyi-2013

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024