Новини

 

Великий Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Калина об Різдві» та Сьомі міжнародні фольклористичні читання у Києві

07.06.2013
8 червня 2013 року на території Козацького селища «Мамаєва Слобода» відбулося грандіозне дійство – Великий Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Калина об Різдві». Організаторами цієї науково-мистецької акції стали Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Центр народознавства «Козак Мамай» («Мамаєва Слобода») та Центр Української Культури та Мистецтва. Своєрідним дрес-кодом заходу був одяг із елементами етнічного традиційного костюма.
Метою Великого Всеукраїнського фольклорного фестивалю «Калина об Різдві», як стверджує завідувач кафедри фольклористики Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка проф. Олена Івановська, є презентація регіональної традиції етнографічних груп України, а головним завданням – протидія «шароварщині», насаджуваній засобами масової інформації. Останні, зазначила професор, часто подають традиційну культуру титульної нації у бутафорному «попсовому» варіанті. Тому організатори мали на меті презентувати автентику української традиції, що збереглася на українських теренах й донині. Колективи-носії автохтонного фольклору – зазвичай аматори, які не отримують гонорарів за творчість, тому і не причетні до так званої «масової культури».
Креативне вирішення мистецької складової заходу – від Народного артиста України, єдиного в Україні професійного режисера народних обрядодійств Василя Вовкуна, за участі Заслуженої артистки України Анжеліки Рудницької та козака Левушківського куреня Війська Запорозького Низового Костянтина Олійника.
Розпочалося дійство з традиційної Святочної молебені у Ставропігійній козацькій церкві в ім`я Покрови Пресвятої Богородиці. Всі присутні мали змогу почути народні псалми та помолитися за Україну. Після чого, за звичаєм, спільним кривим танком вирушили до майдану. Там, під час Гімну України, який прозвучав у виконанні народного ансамблю української музики Інституту філології «Роксоланія», учасники заходу розгорнули одне із найбільших полотнищ Державного прапора України площею понад 900 квадратних метрів.
Кінний козацький герць найкращого в Європі підрозділу козаків «Мамаєвої Слободи» під орудою наказного отамана Олега Юрчишина переніс глядачів в атмосферу справжнього бою наших завзятих пращурів.
Невід’ємною складовою наукового форуму був ярмарок і виставка виробів народних майстрів і зразків народного малярства, майстер-класи з народних ремесел, танцю, гри, виступи народних фольклорних гуртів. Гості дійства мали змогу на власні очі побачити відтворені носіями прадавні календарні обряди: гаївки, весняні молодіжні гуляння «На вигони», «водіння Куста», «гоніння Шуліки» та інші.
Важливою складовою науково-мистецького заходу стали Сьомі фольклористичні читання, присвячені вітчизняному фольклористу-казкознавцю, засновнику кафедри фольклористики КНУ імені Тараса Шевченка (це єдина в Україні випускова кафедра з даної спеціальності), професору Лідії Дунаєвській. Секційні засідання наукової конференції відбувались у приміщеннях садиб козацького селища, що дозволяло ще глибше зануритись в автентичну атмосферу дійства.
«Ми, науковці, та Козацьке селище «Мамаєва Слобода» прагнемо зробити фестиваль щорічним, аби студенти-фольклористи, кияни та гості міста мали змогу долучитися до істинно народної культури, - розповідає завідувач кафедри фольклористики Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Олена Івановська. - Також маємо зацікавленість у співпраці з усіма освітніми та культурними колами, тому запрошуємо всіх охочих до знайомства. Раді будемо бачити вас, носіїв культурного етнічного надбання, на нашій гостині. Віримо, що глибинна символіка назви фестивалю стане настановою до дії всьому українству: відродження України у вірі, культурі, звичаях».


Текст і фото: Світлана Попова,
прес-центр Інституту філології







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024