Новини

 

Літня міжнародна школа на хімічному факультеті

25.05.2013
20-25 травня 2013 року, за підтримки МЗС та Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ), у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проводився другий регіональний Навчальний курс з розвитку аналітичних навичок у галузі газової хроматографії. Перший такий курс на базі КНУ було проведено у червні 2011 року. Враховуючи високі оцінки за підсумками минулорічного заходу, а також виходячи з важливості та актуальності підвищення кваліфікації науковців-хіміків у контексті виконання цілей Конвенції про заборону хімічної зброї (КХЗ), ОЗХЗ було прийнято рішення про продовження цієї практики саме в Україні. Російськомовний регіональний тренінг став пілотним проектом ОЗХЗ, який отримав високий інтерес з боку країн Східноєвропейського регіону.
Програма роботи Навчального курсу, окрім лекційної складової про класифікацію хімічної зброї та хімію бойових отруйних речовин, включає також проведення практичних занять з екстракції, аналізу та тестування у газовій хроматографії.
В урочистому відкритті Навчального курсу окрім керівництва Київського Національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь також представник Технічного секретаріату ОЗХЗ Наталія Гордієнко, член Науково-консультативної Ради ОЗХЗ Володимир Зайцев та секретар Національного органу з виконання Україною КХЗ Олена Сирота з боку МЗС України.
У своєму виступі представник МЗС розповіла про роль МЗС України у дотриманні та виконанні положень КХЗ, підкреслила налаштованість української сторони надалі розвивати ефективну взаємодію з ОЗХЗ, наголосила на важливості розвитку хімічної науки і технологій та обміну досвідом у цій сфері в контексті відзначення у 2012 році 15-ї річниці вступу у дію КХЗ, надала високу оцінку науково-дослідному потенціалу КНУ та професійній підготовці професорсько-викладацького складу кафедри аналітичної хімії Університету.
Належне виконання міжнародних зобов’язань України за КХЗ та розвиток співробітництва з ОЗХЗ є одними з основних пріоритетів державної політики у сфері нерозповсюдження та контролю над озброєннями, забезпечення розвитку науки і технологій у мирних цілях з урахуванням національних потреб та світових тенденцій. Вона відмітила досягнення Університету в галузі аналітичної хімії, що призвело до його визнання на міжнародній арені. Зокрема, Університет було відзначено у виступі Голови комітету з міжнародної співпраці ОЗХЗ на 3-й конференції країн учасниць конвенції із заборони хімічної зброї, на якій були присутні урядові делегації з 180 країн світу.
У цьому році в навчальних курсах прийняло участь 12 слухачів з 8 країн світу, в тому числі з Азербайджану, Молдови, Сербії, Росії, Туркменістану, Узбекистану.
Директор курсів,
Професор В.М. Зайцев









Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024