Новини

 

Відкрився Центр болгарської мови, літератури, історії та культури

27.05.2013

26 травня в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відбулося святкове відкриття Центру болгарської мови, літератури, історії та культури. В урочистостях взяли участь Віце-президент Республіки Болгарія пані Маргарита Попова, проректор з міжнародних зв’язків проф. Петро Бех, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні пан Красімір Мінчев, директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк, депутат Верховної Ради України, президент Асоціації болгар України Антон Кіссе, завідувач кафедри слов’янської філології проф. Ольга Паламарчук, голова товариства дружби «Україна-Болгарія» Юрій Сєдих, викладачі та студенти Інституту філології.
З вітальним словом від імені ректора КНУ імені Тараса Шевченка виступив проф. Петро Бех. Проректор запевнив, що керівництво Університету всіляко підтримуватиме діяльність новоствореного Центру болгарської мови, літератури, історії такультури, а також сприятиме обміну з культурно-освітньою метою між викладачами та студентами України та Болгарії. Крім того, Петро Олексійович висловив глибоку подяку посольству Республіки Болгарія в Україні за допомогу у відкритті провідного осередку болгаристики в Київському університеті.
Віце-президент Республіки Болгарія пані Маргарита Попова висловила своє задоволення з того, що у назві болгарського Центру поєднано «мову», «літературу», «історію» та «культуру». «Ці поняття не можуть існувати одне без одного. Вони становлять єдину і нероздільну сутність будь-якої країни, її духовний і матеріальний зміст», - переконана Віце-президент.
Після урочистої церемонії перерізання червоної стрічки всі гості змогли оглянути приміщення болгарського Центру. Віце-президент Болгарії подарувала новій аудиторії почесний знак – національний болгарський символ «Мадарський вершник», що знаходиться під захистом ЮНЕСКО, а також цінну книжку «Болгарські монастирі».
Про великі, проте виправдані, зусилля, яких довелося докласти для створення болгарського Центру, розповів Посол Республіки Болгарія в Україні пан Красімір Мінчев. Пан Посол подякував студентам Інституту філології за глибокий інтерес до болгарської культури і успіхи у вивченні її мови та літератури.
Директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк розповів про 150-річну історію вивчення болгарської мови та літератури у стінах Київського університету й зазначив, що в цьому році кафедра слов’янської філології святкує 40-річний ювілей виникнення спеціальності "Болгарська мова та література". Щорічний конкурс на цю спеціальність весь час зростає, що свідчить про незгасаючий інтерес до вивчення однієї з найдавніших слов’янськихмов.
Висловити щиру подяку і радість з нагоди відкриття Центру болгарської мови, літератури, історії та культури прийшли також студенти-болгаристи, які "освятили" новостворений Центр віршем «Молитва» Бориса Христова й святковими болгарськими піснями. Один зі студентів-болгаристів – магістр першого року навчання Костянтин Курлуков – посів перше місце в конкурсі на найкраще есе на тему: "Внесок святих братів Кирила та Мефодія у розвиток культури слов'янських та європейських народів", який організувало Посольство Республіки Болгарія в Україні. У межах святкових заходів з приводу Дня слов’янської писемності та культури, а також відкриття болгарського Центру в Інституті філології Костянтина нагородили цінними призами.
По закінченню урочистостей гостей було запрошено до перегляду унікальної виставки «Скарб слова», присвяченої 1150-річчю Моравської місії святих Кирила та Мефодія, в Мистецьку залу Інституту філології.

Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології













Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024