Новини

 

В Інституті філології відкрили унікальну виставку «Скарб слова»

27.05.2013
24 травня в слов’янському календарі – особлива дата. Цього дня відзначається одне із найбільших культурно-духовних свят жителів Східної та Центральної Європи – День слов’янської писемності та культури. Православні та католики східного обряду вшановують у цей день пам’ять рівноапостольних братів Кирила та Мефодія –просвітителів і проповідників християнства, творців слов'янської азбуки.
Цьогоріч осередком святкових заходів, що об’єднали представників різних слов’янських народів, став Інститут філології КНУ. В його стінах відбулося урочисте відкриття виставки «Скарб слова», присвяченої 1150-річчю Моравської місії святих Кирила та Мефодія, що підготував Інститут літератури Болгарської Академії наук.Захід організувала кафедра слов’янської філології Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка.
У відкритті виставки взяли участь проректор з міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка проф. Петро Бех, завідувач кафедри слов’янської філології Інституту філології проф. Ольга Паламарчук, радник Посла Республіки Болгарія в Україні з питань освіти та культури Петар Танєв, аташе з питань культури Ісмегюл Ахмед, заступник директора Інституту філології доц. Валерій Чемес, голова товариства дружби «Україна-Болгарія» акад. Юрій Сєдих, представники посольства Сербії та Словенії в України, викладачі та студенти.
Виставка «Скарб слова» – це 28 плакатів із фотокопіями унікальних рукописів, ікон, вітражів, археологічних пам’яток, мап місцевостей і приміщень, пов’язаних із Моравською місією святих Кирила та Мефодія. Авторами виставки є проф. Анісава Мілтенова й доц. Марія Йовчева. Робота над створенням плакатів відбувалася в Інституті літератури Болгарської академії наук. Левову частку унікальних пам’яток було надано для опису приватними колекціонерами, а також Зографським, Рильським і Софійським монастирями Болгарії. Плакати мають не лише високохудожню вартість, а й глибоко пізнавальну, оскільки всі фотокопії вписані в історію дослідження слов’янської писемності. Вперше виставку побачили мешканці Брюсселю на початку 2013 року. 24 травня вона відкрилася одночасно у Римі, Празі та Києві. До столиці України «Скарб слова» привезла викладач Інституту філології пані Маріета Гіргінова. Адаптували тексти для українського читача студенти-болгаристи та викладачі кафедри слов’янської філології Інституту філології.
«Книжка – це пам’ять цивілізації, це перемога над часом, це вічність. Кирило та Мефодій схилялися перед словом і книжкою – засобами пізнання Бога та світу», –ще раз підкреслила святість місії слов’янських просвітителів Маріета Гіргінова та закликала до щоденного перегляду унікальної виставки задля глибшого пізнання своєї національної ідентичності.

Текст: Анна Мукан,
Фото: Станіслав Золотувський













Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024