Новини

 

ІІІ Національний конвент МАСПН: так народжуються традиції

13.05.2013
Розвиток науки є беззаперечною цінністю всього людства. Проте забезпечити її реальний поступ, започаткувати публічні наукові дискусії, розвивати молодіжну наукову спільноту виявляється непростим завданням. У сфері політології цю функцію сміливо бере на себе українське відділення Міжнародної асоціації студентів політичної науки (МАСПН).
27-28 квітня організація здійснила ще один крок на шляху до своєї мети – в Національному університеті «Острозька академія» відбувся ІІІ Національний Політологічний Конвент МАСПН на тему «Праві та ліві ідеологічні проекти в Україні: перспективи та ретроспективи».
Конвент є щорічним «подорожуючим» заходом, що збирає зацікавлених у вивченні політології студентів та аспірантів вищих навчальних закладів України. Захід передбачає науковий туризм, в рамках якого наукові дослідження та жваві дискусії поєднуються з подорожуванням, знайомствами та спілкуванням однодумців з усієї України. Це стимулює інтеграцію молодіжної наукової спільноти і розвиток наукової академічної культури учасників.
Цього року свої двері для конвенту гостинно відкрив Національний університет «Острозька академія». Конвент зібрав представників понад 20 академічних установ України. Участь брали також іноземні гості з Польщі (Варшавський університет) та Російської Федерації (Російський державний гуманітарний університет та Південний Федеральний університет). До роботи Конвенту долучилися ректор НаУОА І. Д. Пасічник, завідувач та викладачі кафедри політології. Українське відділення поповнилося новим асоційованим членом – політологічною спільнотою Запорізького національного університету.
Увесь Конвент проводився саме студентами та молодими вченими. Їхні виступи та предметні дискусії були найголовнішою складовою заходу. Цього року вони були присвячені актуальній темі: перспективам та ретроспективам правих та лівих ідеологічних проектів України. Розглядалися такі питання:
- український політичний процес: сучасне та майбутнє;
- ідеології та партії: українські реалії та світовий досвід;
- електоральні дослідження та державні стратегії;
- світова політика: теорії та сучасні тенденції.
Були представлені результати багатьох цікавих досліджень, в тому числі проведених досвідченими науковцями. Ю. Мацієвський, доцент кафедри політології та керівник Центру політичних досліджень НаУОА прочитав учасникам лекцію на тему: «Сила радикалів чи слабкість центристів: що зумовило електоральний успіх ВО «Свобода» та КПУ?».
В. Іщенко, старший викладач кафедри соціології НаУКМА, керівник проекту моніторингу протестів, репресій і поступок Центру дослідження суспільства (Ukrainian Protest and Coercion Data) ознайомив учасників Конвенту з результатами досліджень Центру та прочитав лекцію про перспективи нового лівого руху в Україні. Відбувалися презентації наукових та соціально-політичних журналів.
Робота Конвенту була надзвичайно насиченою. Учасники так заглибились у наукові обговорення, що залишалося зовсім небагато часу для культурної програми. Утім, місто Острог відкрилось учасникам у всій своїй красі, а свято науки доповнилося святковою атмосферою вербної неділі.
В такій незвичайній атмосфері було обрано членів Правління МАСПН. До Правління увійшли представники різних регіонів України, що має сприяти ефективній діяльності асоціації на загальнодержавному рівні та подальшій інтеграції наукової спільноти студентів політичної науки. Зокрема, генеральним секретарем МАСПН Україна стала Ю. Пробачай, студентка першого курсу НаУ «Одеська юридична академія». Загалом, у роботі Конвенту брали участь троє першокурсників КНУ.
Так народжуються традиції. Острозька академія просякнута ними вся. У вербну неділю тут бажають одне одному здоров’я, добробуту, щастя. МАСПН бажає процвітання українській політичній науці.







Віра Бушанська

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024