Новини

 

«КАТАРСИС» досяг поставленої мети

23.04.2013
Як відомо нічого неможливого у світі не існує. Це ще раз довели Міжнародний студентський театральний фестиваль КНУ імені Тараса Шевченка «КАТАРСИС ІІ» разом із Молодіжним центром культурно-естетичного виховання КНУ імені Тараса Шевченка. Поставили організатори собі за мету зробити фестиваль тематичним, задля поглиблення європейської інтеграції рідної «альма-матер» в культурній сфері, і ось, будь ласка, – близький європейський сусід України – Польща, в особі Польського інституту у Києві, підтримала фестиваль лекціями та участю в роботі високоповажного журі на показі виcтав 8-ми факультетів КНУ. Отже, про все по порядку.
Порівняно з минулорічним «Катарсисом» кількість учасників помітно примножилася. До театральної сім’ї студентів історичного, юридичного, механіко-математичного, психологічного та фізичного факультетів додалися філософи та журналісти.
Оскільки темою було обрано польську драму, студентські групи звернулися до польських авторів : Славомира Мрожека, Станілава Лема, Єжи Юрандота, Гелени Мнішек студентський гурт юридичного факультету представив на суд журі власну авторську літературну розробку за мотивами українсько-польського епосу , назвавши її «Червоний орел». І треба сказати потрапили у ціль, оскільки представник Польського інституту в Києві, його директор Ярослав Годун, як член журі фестивалю, сказав, що йому було надзвичайно цікаво, як саме потрактують сьогоднішні студенти доволі гостру тему історичних взаємин українського та польського народу.
Загалом фестивалю вдалося стати по-сучасному автентичним. Завдяки своїм особистим з’вязкам з польською театральною спільнотою директор фестивалю, студент 4-го курсу факультету психології - Олексій Коваленко запросив до Києва для проведення майстер-класів відомого польського режисера, сценариста, актора, лауреата багатьох європейських премій Цезарія Ібера. В його відео презентації було представлено найцікавіші тенденції сучасного польського театру. Майстер-клас від Цезарія містив велику кількість активних фізичних дій. Вправи для учасників майстер-класу викликали неабиякий інтерес студентства.
В рамках фестивалю були проведені майстер-класи від відомих у сучасному шоу-бізнесі музикантів (Максим Дьомін) та кліп-мейкерів (Катерина Осинська), на прикладі творчості яких студенти змогли доторкнутися до сучасної індустрії розваг.
Впродовж п’яти днів роботи фестивалю з 9-го по 13-те квітня студенти університету змогли ознайомитися з польською культурою, зануритися у вир творчих майстерень та перформативних показів. Щоденні репетиції на семи факультетах-учасниках фестивалю дали свій результат, що було виявлено 13-го квітня у заключний конкурсний день фестивалю. Жанри творів обраних студентами КНУ був дуже варіативним: від соціальної комедії («Дім на кордоні» за Славомиром Мрожеком (факультет психології) до філософської драми («Соляріс» за Станіславом Лемом (театр КНУ імені Тараса Шевченка «КАТАРСИС»).
Достойним фіналом дійства були слова проректора з навчально-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка - Бугрова Володимира Анатолійовича про те що фестивалю: «Бути!», та обіцянка директора Польського інституту про підтримку фестивалю «Катарсис» усіма можливими засобами.
Відома особистість, член журі фестивалю, телеіведуча телеканалу 1+1 Соломія Вітвицька в блозі на Facebooці ще під час роботи журі висловила припущення, що переможцем може стати студентський театр КНУ «Катарсис» з постановкою «Солярис» за Лемом. Журі фактично одноголосно підтримали цю оцінк. Хоча гості з Польщі запропонували взагалі відмовитися від конкурсної програми й визнати, що всі студентські гурти виявили надзвичайний талант та мужність і представили на суд публіки чудові роботи.
Наступним кроком стане розширення географії фестивалю та залучення до співтворчості студентів з інших ВНЗ Києва.
Орг.комітет фестивалю виражає свою щиру вдячність за підтримку та допомогу у проведенні фестивалю Молодіжному центру культурно-естетичного виховання на чолі з директором центру Максменко Надією Євгенівною та проректору із навчально-педагогічної роботи Бугрову Володимиру Анатолійовичу.
Окрема подяка декану факультету психології Данилюку Івану Васильовичу за натхнення та підтримку творчої молоді.
Чекаємо із нетерпінням Вас вже наступного року на Міжнародному студентському фестивалі «КАТАРСИС ІІІ»!
Детальніше про нас:
www.catharsis-fest.at.ua
vk.com/catharsis_festival
Для контактів: catharsis.festival@gmail.com






























Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024