Новини

 

В ІФ відбулася квітнева конференція молодих вчених

12.04.2013
11 квітня в Інституті філології відбулася Всеукраїнська наукова конференція за участю молодих вчених «Мова, свідомість, художня творчість, інтернет у дзеркалі сучасних філологічних студій». Попри обмежену назвою географію конференції, захід зібрав у стінах Жовтого корпусу науковців не лише з України.До участі в конференції зголосилося понад 750 людей. Більшість з них – молоді науковці, підтримати яких і було головним призначенням заходу.
В межах конференції функціонувало 39 секцій – з історії та теорії літератури, іноземних мов. Окремо були організовані науково-практичні читання, присвячені пам’яті Тетяни Миколаївни Чернишової.
До участі в пленарному засіданні були запрошенні дійсний член Академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К.Карпенко-Карого Вадим Скуратівський, д.філол.н., професор Костянтин Тищенко, доцент кафедри історії української літератури та шевченкознавства Галина Усатенко, аспірантки Наталя Журавська таМарія Каратаєва.
Вадим Скуратівськийприсвятив свій виступ життю й науковій діяльності Тетяни Чернишової. Він впевнений, що масштаб цієї видатної особистості ще не розкритий. Потребує особливої уваги, на думку Вадима Георгійовича, ставлення й розуміння Тетяною Миколаївною науки-елліністики, яку вона знала досконало. Дослідниця присвятила все своє життя популяризації середньоземноморської античної культури, додаючи до кожної частинки історії її історії власні коментарі. Саме в примітках було найцінніше – осмислення й пояснення долі цих смислів у наш час.
Доповідь Галини Усатенко стосувалася стану і перспектив української гуманітаристики в інтернет-просторі. Дослідниця висунула гіпотезу – електронний інтернет-варіант і оцифрування текстів минулого і сучасного періодів посилять увагу до української гуманітаристики, сприятимуть формуванню простору для комунікації на національному і міжкультурному рівнях. Доводила цю гіпотезу Галина Олегівна на основі ґрунтовного аналізу існуючої ситуації з українським контентом в інтернеті, опитування респондентів на предмет стану і перспектив життя україністики в інтернет-просторі. В результаті було визначено коло проблем, що «заважають» поширенню українського контенту в інтернеті – погане технічне забезпечення бібліотек і архівів, що могли б оцифровувати тексти, відсутність фахівців для такої справи, нерентабельність «гуманітарних» сайтів та ін.«Скоординована діяльність, зрозуміла стратегія та міжкультурна комунікація стануть запорукою якісного нового життя української гуманітаристики в інтернет-просторі», - завершила доповідь Галина Усатенко.
Виступ Наталі Журавської був присвячений творчості арабського поета Сейфа ар-Рахбі. Аспірантка зосередила увагу на образах-концептах бедуїна, пустелі, жінки, фатуму, ночі в арабській свідомості взагалі й поезії Сейфа ар-Рахбі зокрема. Марія Каратаєва звернулася у своїй доповіді до актуальної галузі мовознавства – когнітивної лінгвістики. Особливості практичного застосування знань з цієї сфера аспірантка розкрила на прикладі онлайн-журналу LouisVuitton, особливість жанру якого визначила як nfotainment VS edutainment.
Насамкінець слово взяв Костянтин Тищенко. Його розлога доповідь стосувалася Пізнього Риму і аланів у топонімії Європи.

Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024