Новини

 

Юридичний факультет святкує своє 179-річчя

06.04.2013
Щороку в першу суботу квітня відбувається урочисте святкування Дня юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Відзначення 179-річчя факультету не обмежилося одним днем. Задовго до квітня було розпочато проведення комплексу заходів до Дня факультету. У кінці лютого проведено перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади МОН з фаху, протягом березня відбулися турніри зі спортивних дисциплін, фотовиставки та фотоконкурси, театральна вистава "Юнона і Авось", творчі вечори, конкурс "Королева юридичного факультету 2013", зустріч студентів з випускниками "Молодий юрист: шлях до успіху", екскурсія до Верховного Суду України, а також зустріч молодих правників юридичного факультету з першим заступником голови Верховного Суду України Романюком Я.М. Заплановано проведення ряду наукових заходів: науково-практична конференція студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених "Актуальні питання державотворення в Україні 2013", міжнародний цивілістичний форум "Цивільне законодавство: система, міжгалузеві зв’язки, шляхи вдосконалення", міжнародна науково-практична конференція "Тенденції розвитку науки трудового права та права соціального забезпечення". Крім того, декан юридичного факультету Гриценко Іван Сергійович провів зустріч з абітурієнтами та відповів на їх запитання.
Суботній день 6-го квітня. Випускники юридичного факультету зустрілися в актовій залі після 20-, 30-, 40- і навіть 50-річної розлуки. Їх очі горіли, вони впізнавали один одного і дивувалися змінам, поверталися в пам'яті на декілька десятків років назад і знову ставали рідними, стирали грані, намальовані розлукою. Випускники 1978 року із задоволенням разом фотографувалися на пам'ять, а випускники 1983 року у цей день гордо носили наклейки з написом "Я юрист уже 30 років". Обійми, поцілунки, щирі посмішки, вигуки радості та здивування – такі живі емоції не можуть не вражати.
Урочистий концерт в актовій залі розпочався з читання авторської поезії студентками Петровською Марією та Дудар Мартою. Дівчата відзначили велич славетного Університету, після чого до слова було запрошено декана юридичного факультету Гриценка І.С. Іван Сергійович подякував гостям за те, що вони розділили разом з факультетом радість з нагоди свята. "Друзі, здобуті за роки навчання, - сказав він, звертаючись до випускників, - стають найближчими. Потім життя уже не таке щедре на нових друзів".
На святкуванні Дня юридичного факультету були присутні Голова Верховного Суду України Пилипчук П.П. та його перший заступник Романюк Я.М. Шановні гості побажали факультетові нових здобутків та подарували картину із зображенням Верховного Суду України. Найвищий орган судової влади в системі судів загальної юрисдикції в цьому році відсвяткував своє 90-річчя. Наказом Голови Верховного Суду України було відзначено низку викладачів за їх вклад у наукову та викладацьку діяльність юридичного факультету: Губерського Л.В., Гриценка І.С., Кузнєцову Н.С., Щербину В.С., Кіреєву Н.О., Андрушка П.П., Шапченка С.Д., Шумила М. Є.
У виконанні вокальної студії студентського парламенту юридичного факультету пролунав символ усього студентства – Gaudeamus. Зал, наповнений поважними юристами з багаторічним стажем, піднявся під перші акорди і підспівував про студентське життя. Крім цього, вокальна студія подарувала чудове виконання гімну юридичного факультету. Концерт продовжився констатацією наукових та спортивних здобутків факультету. Сольні вокальні виступи студентів дістали бурхливі оплески та вигуки "Браво!" Серед виконавців – Соломія Патрик, Марина Пархоменко, Тетяна Денисенко, Анна Бойко, Андрій Іщенко, Павло Федикович та Серго Сірбіладзе.
Наступним до слова був запрошений проректор з науково-педагогічної роботи Бугров Володимир Анатолійович, який привітав юридичний факультет з 179-річчям, відзначив високий рівень викладання на факультеті й зачитав привітання ректора Київського національного університету Губерського Леоніда Васильовича. Декан філософського факультету Конверський Анатолій Євгенович продовжив ряд привітальних виступів. Професор зазначив, що юридичний факультет був одним із перших факультетів в університеті і має пишатися своєю давньою історією. Символічно, що від філософського факультету юридичному було вручено в якості подарунку картину із зображенням Софії Київської.
Студентство юридичного факультету багате на таланти. Це довела вокальна студія студентського парламенту факультету, у виконанні якої пролунало багато таких славетних пісень, як: "Червона рута", "Чорнобривці", "Родина", "Україно" та інші. Розважити гостей допомагали і вихованці школи Філімонових із запальними танцювальними композиціями. Музична студія студентського парламенту факультету подарувала присутнім вокально-інструментальне виконання пісень "Venus" та "Как молоды мы были".
Неодноразово гостями було згадано той факт, що юридична освіта на нашому факультеті є найкращою в Україні, що визнається авторитетними виданнями ЗМІ. А заступник декана юридичного факультету Мірошниченко Анатолій Миколайович відзначив інший здобуток: вручив грамоти студентам, які стали переможцями на змаганні з практики міжнародних договорів в Університеті Арканзасу.
На превелику радість на сцену були запрошені студенти ювілейних випусків. "Спілкуйтеся між собою", – порадив випускник 1978 року. І додав: "Ми хоч і дідусі та бабусі, але оптимістично налаштовані. Ще повоюємо!" Його однокурсники, які також були в цей час на сцені, з посмішкою обурювалися таким словам. В якості подарунку випускники цього курсу зібрали всі монографії і навчальні посібники власного авторства та подарували їх рідному факультету.
Випускники 1983 року у свій 30-річний ювілей з дня випуску жартома згадали статистику здобутків власного курсу після випуску. Майже всі не зрадили юриспруденції. "40 адвокатів, 28 прокурорів, 16 суддів, у тому числі і суддів Верховного Суду України; 5 заслужених юристів, 5 кандидатів і докторів наук, 6 генералів", – у словах відчувалася гордість.
179 років плідної роботи. Звичайно, протягом цього часу траплялися складні часи для нашого факультету. Проте зусилля не були марними: високий рівень викладання, наукові здобутки, у той час як випускники визнані найкращими професіоналами в сфері юриспруденції. Сьогодні ім'я юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка говорить саме за себе.























Лавреха Юлія,
студентка 4 курсу
(Прес-центр студентського парламенту
юридичного факультету)



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024