Новини

 

Круглий стіл «Молодий юрист: шлях до успіху»

27.03.2013
27 березня 2013 року на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка за сприянням відділу освіти Студентського парламенту відбулася довгоочікувана для всіх студентів, визначна подія - круглий стіл "Молодий юрист: шлях до успіху".
Метою проведення цього круглого столу була передача знань, отриманих у практичній діяльності викладачами юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, наступним поколінням студентів для формування їхньої професійної орієнтації та відповідної життєвої позиції. На захід було запрошено усіх бажаючих. Почесними гостями круглого столу були: Мірошниченко Анатолій Миколайович, Діхтієвський Петро Васильович, Волинець Владислав Володимирович і Гетманцев Данило Олександрович.
Круглий стіл розпочався з урочистого відкриття заступником декана Мірошниченком Анатолієм Миколайовичем, який звернувся до усієї аудиторії молодих студентів з побажанням «знайти себе» в обраній професії та реалізувати себе як спеціаліста високого класу в майбутньому.
Першим до доповіді було запрошено професора Діхтієвського Петра Васильовича. Він з ностальгією згадував, що минуло вже близько тридцяти років з того часу, як він закінчив з відзнакою Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Із теплотою та повагою згадував він своїх викладачів. Після закінчення університету Діхтієвський залишився викладати, брав активну участь у роботі місцевого комітету. Коли Анатолій Іванович Селіванов був головою профспілки, Діхтієвський займав посаду заступника голови профспілки. Пізніше Леонід Губерський рекомендував саме Діхтієвського як людину, яка могла б працювати в райкомі партії. Діхтієвський отримав орден за мужність.
Повернувшись до наукової роботи закінчив аспірантуру, захистив кандидатську та пізніше докторську дисертації, отримав звання доцента, згодом професора. Викладав у Вологодському інституті права та економіки, займав посаду проректора.
На запитання одного із студентів, що він хотів би змінити у своєму житті, Діхтієвський відповів: "нічого"!
Діхтієвський піднімав питання рейтингу бажань отримати ту чи іншу професію, зазначивши, що 2-3 місце стабільно займає бажання стати юристом, а перемінно 1-2 місце займає бажання стати журналістом або економістом.
Під час свого виступу Діхтієвський порівнював російську й українську системи освіти у вищих навчальних закладах. Він зазначив, що ми використовуємо Болонську систему, а Росія, на відміну від нас, в основному рухається за експериментальною моделлю.
Професор Діхтієвський також піднімав питання розвитку юридичної освіти та науки в Україні. У 2008 році це питання вже виносилось на всезагальне обговорення. Із 904 існуючих університетів у 228 з них готують юристів. Також він акцентував увагу на відсутності державного підходу до юридичної професії, визначенні єдиного підходу до ступеню бакалавра, а саме те, які посади можуть займати особи з цим рівнем знань.
Діхтієвський наводив приклади зарубіжних країн, зокрема Німеччини, де основою в освіті є поєднання практики з теорією, а не навпаки, як це ми можемо прослідкувати у нас. Проблемою є тільки знання мови. На відміну від України, у Німеччині тільки один недержавний університет готує юристів. Всі інші університети готують майбутніх студентів-юристів відповідно до державного замовлення. В Україні ж існує проблема надто великої кількості університетів, а саме недержавних, які готують юристів. Неоднократно доповідач наголошував, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка є лідером серед вищих учбових закладів, які займаються підготовкою юристів. Професор підкреслює, щоб «бути хорошим, практик, який поєднує у собі знання, а також може зацікавити студентів, потрібен справжній талант».
Наступним доповідачем на круглому столі був Волинець Владислав Володимирович. Під час свого виступу він, надаючи молодому поколінню досить багато порад практичного спрямування, висвітлив своє бачення успішного молодого юриста. Зараз Владислав Володимирович 60% свого часу присвячує практичній діяльності і приблизно 40% науковій діяльності.
Основними рисами успішного молодого юриста Владислав Володимирович бачить ділові зв'язки, знання, ділові якості та практичний досвід.
Розкриваючи тему ділових зв'язків, Владислав Володимирович бачить два шляхи набуття таких зв'язків. Перший - це, коли особу знайомлять з кимось, хто володіє знаннями, але такий варіант навряд чи призведе до успішності. Другий шлях - це встановити зв'язки з видатними юристами через відвідування конференцій або будь-яких інших заходів. Він наголошує, що не потрібно розуміти під цим корупційні дії, адже успішний юрист повинен знати, хто і чим займається для того, щоб завжди можна було проконсультуватися.
Щодо знань, то Владислав Володимирович радить витрачати або 15 - 20 хвилин щодня, або окремий день раз на тиждень для перегляду змін у законодавстві. Він критикує загальнопоширену думку з приводу того, що не обов’язково знати - необхідно знати, де прочитати, оскільки це не працює у житті. Він звертає увагу на тому, що загальний рівень знань повинен бути високим. Доповідач радить за всі роки навчання «якомога більше наситити себе знаннями», оскільки потім буде складно знайти час, щоб прочитати навчальну та наукову літературу.
Щодо ділових якостей, то Владислав Володимирович визначає їх як соціальну діяльність, роботу з людьми, відвідування конференцій, круглих столів, семінарів, юридичних форумів незалежно від того, чи платні вони, чи ні. Він звертає увагу на вмінні проводити переговори, вести дебати, тренінги, відстоювати свої думки тощо. Особливо він відзначає вміння правильно планувати свій час (так званий time management). На його думку також є важливим самоорганізація та визначення слабких та сильних сторін, а саме вдосконалення слабких та використання сильних сторін.
Щодо практичного досвіду, то з цього приводу він зазначає, що найкращий час для того, щоб отримувати практичний досвід, є саме час закінчення особою університету, оскільки раніше особа навряд чи зможе виконувати якусь важливу роботу без достатніх знань.
Останнім доповідачем на круглому столі був Гетманцев Данило Олександрович. У своєму виступі Данило Олександрович піднімає питання перевиробництва юристів в Україні, однак знайти висококваліфікованого спеціаліста досить проблемно. Данило Олександрович наголошує на досконалому знанні закону та необхідності дослідження першоджерел, законів, судової практики, рішень Верховного Суду України та Конституційного Суду України.
З приводу вимог до кандидата на посаду юриста Данило Олександрович зазначає необхідність нетрадиційного погляду на справи, а саме креатив на базі повного та досконалого знання теорії та законодавства. Доповідач вважає, що «нетрадиційний новий погляд, креатив - можливі лише за умови досконалого знання матеріалу». Також він підкреслив важливість звернення уваги на суміжні галузі. Для висококласного юриста потрібний, перш за все, постійний особистісний розвиток.
Під час виступу піднімалося питання щодо знання іноземних мов, і Данило Олександрович однозначно відповів, що таке знання іноземних мов, особливо англійської мови, є просто обов'язковим (в ідеалі знання двох або навіть трьох іноземних мов), адже без мови спеціаліст «коштує набагато менше». Завершуючи свою промову, Данило Олександрович наголошував на тому, що «закон має бути вивчений детально, адже всі великі справи виграються на комах, програшних справ, як таких, взагалі не існує».
Оскільки Данило Олександрович є одним із відомих фахівців у сфері банківського та податкового права, то деякі питання, які студенти йому задавали, стосувалися саме фінансового права.
На питання щодо необхідності отримання другої неюридичної освіти він відповідав, що такої необхідності немає. В такому випадку можна ознайомитися зі спеціальною літературою.
Підсумовуючи, необхідно зазначити, що жоден студент не залишився байдужим після проведення круглого столу – кожен мав можливість зачепити важливу для себе тему та задати нагальні питання доповідачам, відзначити для себе найбільш корисну та цікаву інформацію.
Крім того, викладацький склад із ентузіазмом поставився до бажання студентів якомога більше дізнатися про практичні основи своєї професії, пообіцявши, що заходи такого характеру будуть проводитися в університеті якомога частіше.

Звіт підготували члени відділу освіти СПЮФ,
студенти 2 курсу
Костенко Марія та Ходирєва Ангеліна



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024