Новини

 

«Треба братися за справи, які іншим здаються нереальними»

28.03.2013

27 березня в Інституті філології Київського національного університету імені
Тараса Шевченка стартував профорієнтаційний студентський проект "Про life"

На першу заплановану зустріч профорієнтаційного курсу "Про life" прийшло понад півсотні молодих людей – студентів різних спеціальностей і університетів, журналістів і всіх, для кого саморозвиток і вибір фаху є актуальними питаннями. Формально темою вступної лекції були секрети успішної кар’єри тележурналіста й політика. Однак коло порушених питань на зустрічі вийшло широко за межі заданої теми. По-іншому й не могло бути, адже першим лектором на проекті став нинішній депутат ВРУ, громадський діяч і журналіст Андрій Шевченко.
В минулому – знаний кореспондент і ведучий телеканалів «УТ-1», «1+1», шеф-редактор і ведучий «5 каналу», володар премії «Телетріумф» Андрій Шевченко сьогодні - не менш успішний політик. Такими досягненнями він завдячує самостійно виробленій системі цінностей і принців, в основі яких лежить правило: «не давати собі спуску на лінощі й байдужість, коли йдеться про власний успіх і успіх країни».
Розмірковуючи про сучасну журналістику, Андрій Шевченко наголосив на разючій зміні її основних принципів. Так, якщо раніше журналіст мав триматися «над сутичкою», перевіряти надану йому інформацію, утримувати «баланс сторін» і бути відособленим від того, про що він говорить, то нині основним сенсом стало донесення правди до народу будь-яким способом. «XXI століття принесло попит на журналістику пристрасну, азартну. Журналіст більше не може бути підставкою до мікрофона», - вважає пан Андрій.
Не менші світоглядні зміни відбулися й у політичній сфері. Новий час висунув кардинально інші вимоги до політика, переконаний Андрій Шевченко. «Це має бути не воєначальник, як 1000 років тому, не інтригант, як за часів Середньовіччя й навіть не менеджер, якого вимагало XX ст. Новий глава держави повинен давати натхнення країні, запалювати її мрією», - переконаний депутат. Цей політик матиме іншу «форму» - він буде простим і відкритим до людей, матиме хорошу освіту, знатиме мови, - він дивитиметься на людину не через партійні окуляри, а як на таку, що може тут і зараз зробити щось корисне для своєї країни. Саме тому для Андрія Шевченка актуально й правдиво звучать слова Любомира Гузара: «Бути політиком – це значить служити народові».
Андрій Шевченко поділився зі слухачами декількома секретами успіху, які він виніс із власного життєвого досвіду. Насамперед це – освіта. Пан Андрій закликав ніколи не зупинятися у саморозвитку й вчитисявід своїх друзів і знайомих. По-друге, це – відкритість до всього нового, яка дає можливість тримати руку на пульсі часу й користуватися всіма новітніми досягненнями цивілізації. По-третє, це – подорожі, які розширюють світогляд і відкривають нові виміри сприйняття життя.
Що ж до механізму досягнення цілей, Андрій Шевченко також має кілька порад. Він цитує Томаса Едісона: «Справу, яку ти не розпочнеш сьогодні, ти не закінчиш завтра». А ще пан Андрій радить ділити складніші цілі на менші – це дозволяє легше «взятися» за справу.
В житті кожної людини трапляються моменти сумнівів у її можливостях, безнадійності довести справу до кінця. У таких випадках Андрій Шевченко закликає пригадати, які причини змусили тебе взятися за роботу, прийняти рішення діяти. «Треба братися за справи, які іншим здаються нереальними, - каже журналіст, пригадуючи важкий «запуск» «5 каналу». – Необхідно згадати, що ця справа більша ніж ти, відкинути все особисте й працювати заради вищої мети». Адже, як казав Білл Клінтон, треба робити те, що у тебе добре виходить і те, що приносить користь іншим. Тоді матимеш гарантований успіх в кар’єрі й житті.

Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології














Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024