Новини

 

Освіта в українському зарубіжжі: досвід становлення і перспективи

28.10.2003

З 26 по 29 жовтня в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проходить 3 Міжнародна науково-практична конференція “Освіта в українському зарубіжжі: досвід становлення і перспективи”.

27 жовтня 2003 року відкрив конференцію вітальним словом академік, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Скопенко, бажаючи учасникам творчої наснаги та плідної праці. Доречі, беруть участь у конференції близько 50 учасників з різних країн це і Польща, Молдова, Латвія, Росія, Сербія, Канада, Греція та ін.

Один з учасників, а саме отець Ігор Ковальчук представив вишивані ікони отця, доктора Дмитра Блажейовського, який проживає в даний момент у Римі. Автору цих вишитих образів виповнилось 94 роки, а вишивати він почав в 60. Життєвий девіз цього чоловіка такий: “Коли прийде старість, що маю потім робити?”. Долає перепони з легкістю. Видав вже 10 збірок присвячених українській релігійній вишивці 184 приклади. Про свій життєвий шлях, який прокладає вишивкою каже: “Я є той перший, котрий робить сліди на снігу, але за мною підуть інші, котрі мають піти далі!”

Експоновані ікони дають вичерпне уявлення про творчість автора і переконують у його врожденному чутті прекрасного. Майстер оперує яскравими барвами кольорів, створюючи контрастні кольорові сполучення. Перед нами постає зображення Ісуса Христа (як і у цілофігурній поставі так і погрудне відтворення), Богородиці (Одигітрії, Оранти, Покрови, Панагії), одноосібних святих, а саме: св. Василія Великого, св. Миколая, св. Івана Хрестителя та святих Степана і архистратига Михайла. Експозицію постійно поповнюють нові роботи отця Дмитра, такі як епізоди з Біблійної історії, портрети Шевченка, Франка, Лесі Українки і Маркіяна Шашкевича, Митрополита Андрея Шептицького та Патріарха УГКЦ Блаженішого Кординала Йосипа Сліпого. Виставка автора побувала в 64 містах України й усюди з захопленням її сприймали – це ще раз доводить, що поєднання таланту, зосередженості на культурних і релігійних мотивах, а також на досконалому виконанні роботи становить вічну, непереможну силу.

Цього дня відбулася презентація книги “Душею завжди з Україною” Юрія Данилова.


Наталія Годун,
Наталія Кеуш (фото)
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024