Новини

 

Звіт про участь команди УФМЛ у L Олімпіаді

26.02.2013
Звіт про участь команди УФМЛ у L Олімпіаді наукоградів та наукових центрів з астрономії та фізики космосу, VIII Російсько-Міжнародному астрономічному турнірі школярів.
Команда учнів Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка вперше взяла участь у міжнародних учнівських змаганнях з астрономії, які проводилися з 15 по 19 лютого у місті Великий Новгород (Росія).
Молоді майбутні астрономи змагалися за першість одразу у трьох різнопланових змаганнях: у XVI Відкритій олімпіаді Центральної Росії, L Олімпіаді наукоградів та наукових центрів з астрономії та фізики космосу, а також у VIII Російсько-Міжнародному астрономічному турнірі школярів. На олімпіаді та турнірі були представлені команди трьох країн: Росія, Україна та Казахстан.
До складу нашої команди увійшли десятикласниця Катерина Баринова та одинадцятикласники Віктор Лівінюк та Сергій Чолак. Здійснював підготовку та наукове керівництво Андрій Олександрович Сімон, вчитель астрономії УФМЛ, інженер фізичного факультету.
Учні Українського фізико-математичного ліцею на цих змаганнях досягли значних успіхів і показали високі результати. Так, за результатами олімпіади Катерина Баринова та Віктор Лівінюк вибороли дипломи Другого ступеня, а Чолак Сергій – диплом Третього ступеня. Виступ ліцейської команди на боях астрономічного турніру завершився здобуттям диплому Третього ступеня.
Під час олімпіад учні виконали завдання теоретичного та практичного турів.
Не оминули увагою організатори змагань і надзвичайну астрономічну подію, що відбулася 15 лютого - падіння метеорита в Челябінській області, якій було присвячено декілька завдань теоретичного туру. Загалом для розв’язання у цьому етапі змагань було запропоновано 7 задач, які, зокрема, були присвячені визначенню мас далеких галактик, грі у великий теніс на астероїдах пояса Койпера, спостереженню золотого штучного супутника Землі та багатьом іншим астрономічним подіям й явищам.
Практичний тур складався з 3 завдань, під час яких треба було визначити назви супутників Юпітера за їх зображеннями, що отримані впродовж декількох днів, з’ясувати, яке з сузір’їв, наведених в ряді з 4 зображень, є зайвим, а також визначити положення Сонця та планет на задану дату.
У вільній час учасники змагань мали змогу ознайомитися з історичними пам’ятками Великого Новгороду, поспілкуватися з однолітками.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024