Новини

 

«Світові тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України»

30.10.2012
25-26 жовтня 2012 року на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка під егідою кафедри фінансів відбулась ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Світові тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України», присвячена обговоренню сучасної ролі фінансових систем у глобальному та національному економічному зростанні.
Конференція знайшла широкий відгук серед наукової спільноти багатьох регіонів України, зокрема, Вінниці, Дніпропетровська, Донецька, Ірпеня, Львова, Севастополя, Тернополя, Харкова, Чернігова та ін. Для участі у роботі конференції було подано заявок від 145 осіб, серед яких 32 заявки від докторів наук, 61 заявка від кандидатів наук, 24 заявки на участь у конференції від державних службовців і представників банківського сектору та інших фахівців. Серед бажаючих прийняти участь у науково-практичному заході представники 31 національних ВНЗ та науково-дослідних установ. Окрім провідних учених і практиків з України у галузі фінансових відносин виявили бажання взяти участь у конференції представники й інших країн, зокрема, Азербайджану, Литви, Туркменістану, Німеччини, Канади, США.
Пленарне засідання конференції було відрито вступною промовою декана економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.е.н., професора, член-кореспондента НАН України Базилевича В.Д., який привітав учасників конференції та відзначив непохитність традицій університету, проявом яких є проведення вже протягом дев’яти років даної конференції.
Наукову дискусію на пленарному засіданні конференції було відкрито доповіддю д.е.н., професора, академіка НАН України, віце-президента НАН України, директора ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», Геєця В.М. на тему «Фінансилізація: куди йдемо?». Він зупинився на основних протиріччях економічного розвитку, спричинених фінансилізацією світогосподарських відносин. Аналіз вищеозначеної проблематики було продовжено у доповіді д.е.н., професора, завідувача кафедри фінансів, проректора з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Лютого І.О. на тему «Фінансові складові стабільності економічного розвитку». Він приділив увагу суперечностям економічного розвитку, що виникають у зв’язку зі зміною функцій сучасних грошей, соціалізацією державних бюджетів та дестабілізуючим впливом системи оподаткування.
Далі засідання було продовжено цілою низкою актуальних доповідей, які викликали активну дискусію. Зокрема, тенденції розвитку та проблематику функціонування фінансового ринку Азербайджану розкрив у своїй доповіді д.е.н., професор Азербайджанського технічного університету Руфат Кулієв. Про існуючі макроекономічні ризики в процесі наднаціонального поширення фінансової глобалізації доповів д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри фінансів та банківської справи Київського університету ринкових відносин Ковальчук Т.Т. Завідувач кафедри «Фінанси і кредит» Севастопольського національного технічного університету, д.е.н., професор Вожжов А.П. виступив з доповіддю на тему «Про можливості монетарного «кількісного прориву» з «порочного кола бідності». Проблемам інноваційного підприємництва в Україні була присвячена доповідь д.е.н., професора, завідувача кафедри фінансів і кредиту Вінницького національного технічного університету Зянька В.В. В слові Президента Міжнародного інституту фінансів, заслуженого економіста України, д.е.н., професора Кравченка В.І. акцентувалася увага на проблемах розвитку фінансової системи України в контексті глобальних економічних процесів.
Також зі своїми прогресивними ідеями виступили представники Інституту економіки та прогнозування НАН України, ДННУ «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України, Національного банку України. На пленарному засіданні та у секціях із доповідями виступили науковці з таких провідних вишів України та зарубіжжя як: Університет Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва), Азербайджанський державний економічний університет, Туркменський державний університет імені Махтимкули Аманненков, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет ДПС України, Львівський національний університет імені Івана Франка, Тернопільський національний економічний університет, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Чернігівський державний інститут економіки і управління та інші.
Наступного дня тривала робота у секціях. Розглядалися питання фінансової політика та функціонування фінансової системи України, ролі фіскально-бюджетного механізму у забезпеченні соціально-економічного розвитку, проблематики функціонування корпоративних фінансів та світових тенденцій у розвитку національного фінансового-кредитного ринку. У секціях свої погляди на проблеми функціонування фінансової системи України мали можливість викласти і молоді вчені, аспіранти та студенти, найкращі з них були відзначені грамотами в наступних номінаціях: «За кращу доповідь», «За кращу презентацію матеріалу» та «За активну участь у дискусії».
Матеріали доповідей учасників конференції було розміщено на сайті економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка у збірнику матеріалів ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Світові тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України» за адресою http://econom.univ.kiev.ua/wtpdfsu_2012.
Головним завданням конференції було висвітлення нових ідей щодо розвитку та вдосконалення фінансово-кредитної системи України та механізму фіскально-бюджетної політики. Результати роботи конференції засвідчили, що існує нагальна необхідність у проведенні таких наукових заходів для пошуку нових імпульсів і можливостей для критичної оцінки сучасних проблем та перспектив розвитку фінансової системи України.










Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024