Новини

 

Вихованка КНУ здобула срібну нагороду на Міжнародній учнівській олімпіаді з астрономії

29.10.2012
Учениця 10-Д класу Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка Катерина Баринова взяла участь в XVII Міжнародній учнівській олімпіаді з астрономії та отримала срібну медаль. Олімпіада проходила з 16 по 24 жовтня 2012 року в м. Кванджу (Республіка Корея). Вісімдесят три учасники олімпіади представляли 22 країни світу. Команда України виступала у складі 5 учнів, які змагалися в молодшій та старшій групах.

Під час олімпіади учні виконали завдання теоретичного, спостережного та практичного турів. Теоретичний тур складався з 6 задач, присвячених вивченню далеких галактик, визначенню густоти зірок, з’ясування умов спостереження зірок з давніх Корейських легенд та, звичайно, аналізу умов і передбачення дати рідкісного астрономічного явища – проходження Венери диском Сонця. Останнє таке явище відбулося 6 червня цього року, наступне, за розрахунками юних учасників олімпіади, буде в 2117 році.

Практичний тур складався з 2 завдань, що вимагали навичок роботи з даними, їх аналізом, побудовою графіків та діаграм й узагальненням отриманих результатів.

Завдання спостережного туру вимагали знання зоряного неба, вміння орієнтуватися і знаходити об’єкти не лише над горизонтом, а ще й під ним, вправного користування телескопом, адже на виконання чотирьох завдань виділялося лише 17 хвилин.

За результатами олімпіади учениця 10-Д класу Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка Баринова Катерина отримала срібну медаль та, за правилами проведення МАО, автоматично здобула путівку на наступну олімпіаду.

Варто зауважити, що такий високий результат став можливим завдяки проведенню факультативної підготовки учнів ліцею, починаючи з 9-го класу. Загалом, серед учнів ліцею, що відвідують факультатив з астрономії 2 учасники та 6 переможців Міжнародних астрономічних олімпіад і Міжнародних олімпіад з астрономії та астрофізики. Керівником факультативу є молодий учитель, співробітник фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Олександрович Сімон.



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024