Новини

 

Старшокурсники ІФ про найяскравіші моменти фольклорної практики

17.10.2012
Щоліта першокурсники Інституту філології мають пройти обов’язкову практику – фольклорну. Тобто від них вимагається записати якомога більше творів усної народної творчості, звичайно ж «з перших уст».
Цього року практику пройшло 169 студентів, найкращі з яких 15 жовтня 2012 року презентували викладачам та першокурсникам фото- та відео звіти з найяскравішими моментами літньої практики. Все це неабияк корисно для першачків, у яких подібний досвід ще попереду. Тож усі присутні на презентації зацікавлено слухали й чи не кожен ловив себе на думці, що хоче пройти таку ініціацію особисто. Другокурсники захоплено ділилися враженнями від літньої практики та з радістю давали поради майбутнім збирачам фольклору, згадуючи, як ще рік тому саме слово «практика» наводило на них жах. Та, як виявилося, нічого страшного в цьому немає. Лише безліч незабутніх вражень і неоціненний досвід.
Неабияк вразили присутніх студенти кафедри фольклористики на чолі з Лещинською Світланою Сергіївною, які провели своєрідну екскурсію етнографічними територіями України, а саме Житомирщиною, Закарпаттям, Вінниччиною, Західним Поділлям та Гуцульщиною. Практикантам вдалося порівняти звичаї та традиції областей, зібравши зразки чи не всіх жанрів усної народної творчості. Зі слів другокурсниці Марії Гринчук, вони не тільки збирали фольклор, а й демонстрували обряди в місцевих школах: “Нам вдалося зацікавити дітей, пробудити в їхніх душах прагнення вивчати традиції свого краю. Деякі з них навіть забажали в майбутньому займатися фольклористикою, вступивши до Інституту філології”.
Особливо здивувала всіх своїми фольклорними студіями студентка старших курсів Вікторія Головко. Вона досліджувала звичаї та традиції рідної Гуцульщини і в результаті видала збірку, що складається з понад 400 сторінок та містить в собі більше двохсот одиниць творів.
Студенти кафедри літературної творчості розповіли, що під час практики їм вдалося познайомитися з бабусею, якій виповнилося 100 літ, життєве кредо якої: «Поки працюєш, поки живеш».
Комусь пощастило побувати в межах проживання чехів на території України й зібрати їхній фольклор, а дехто детальніше дослідив традиції та звичаї рідного краю й при цьому відкрив для себе багато нового. Та, що б там не було, кожен безмежно вдячний Інституту філології за надану можливість незабутньо й з користю провести літні дні.
Текст: Світлана Попова
Фото: Валерій Попов





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024