Новини

 

Наша студентка Л. Ясько взяла участь у роботі YES 9

09.10.2012

Студентка філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка (спеціальність «політологія») Ліза Ясько взяла участь у 9-тій Ялтинській щорічній зустрічі «Yalta European Strategy» YES 9, що проходила 13-16 вересня у Лівадійському палаці.

Все, що в житті трапляється, відбувається не просто так, а має свій особливий сенс..
З такими думками я вже вдруге їхала на Ялтинську Європейську Стратегію YES 9. Рівно рік тому я була там в якості волонтера, а цього року я їхала вже як учасник молодіжної YES 9.
Тема цьогорічної зустрічі була «Україна і світ: долаючи завтрашні виклики разом». На зустріч вже традиційно запрошуються політики та бізнесмени з усього світу.
Спочатку - декілька слів хто був учасником молодіжної Ялтинської Європейської Стратегії: стипендіати програм «Завтра.UA» та «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука, які отримали запрошення стати учасником цієї події внаслідок перемоги в загально-стипендіальному конкурсі есе «Три виклики які впливають на Світ та Україну
Для нас була розроблена своя програма, що передбачала як участь у дискусіях з основного залу, так і свої власні зустрічі з спікерами. Для нас були організовані зустрічі зі спікером палати представників США 1995-1999 року Ньютом Гінгрічем, з президентом світового банку Робертом Зелликом, з радником з інновацій Державного Секретаря США Алеком Россом, президентом та директором Broad Institute Еріком Лендером, премьєр міністром Великобританії 2007-2010 років Гордоном Брауном, представниками галузі розвитку ІТ, всесвітньо відомим журналістом та автором книги біографії Стіва Джобса Уолтером Айзексоном та інш.
Перед молодю була поставлена задача : виробити 5 повідомлень від української молоді світу. Ми були поділені на групи та розробляли проект свого бачення сучасного та майбутнього світу. Хтось аналізував сьогоднішній світ, хтось розмірковував щодо трендів, що чекають нас у наступні 20 років. Обговорювали можливі інновації, можливі неочікувані явища та процеси - так звані «чорні лебеді» та роль молоді у всіх цих процесах.
Я була в робочій групі, що називалась «інновації майбутнього», адже переконана, що інновації майбутнього – це не тільки інтернет-технології, це кардинальні соціальні зміни – зміни відносин людей у суспільстві, освоєння нового простору життя, нові культурні явища, нові інтерактивні види мистецтва та дозвілля. Кожна інновація, по-суті, є засобом реалізації наших мрій. За допомогою інновацій відстань між людиною і політикумом нівелюється. І парламент майбутнього буде парламентом суспільства з групою модераторів, де рішення прийматимуться за допомогою інтерактивних методів з урахуванням голосу кожного. Нові біотехнології дозволять розширити можливості людського організму та зробити життя якісним, тривалішим і результативним.
Мене особисто більше всього вразили спікери тематичної панелі «Майбутнє капіталізму»: засновник та голова Virgin Group Річард Бренсон та лауреат Нобелівської премії миру 2006 року Мухамед Юнус.
Концепція соціального бізнесу Юнуса була мені давно відома, але ту енергетику, що її він несе як людина неможливо не відчути. Він схожий на духовного наставника світу.
Щодо Річарда Бренсона - то це геніальна людина, компанія якого надає можливість злітати у космос. Він розповів про своє ставлення до своєї справи, бізнесу, грошей, сенсу життя . Його особистість – настільки яскрава, що дала йому можливість у 20 років мати свій бізнес у сфері музики, і поступово його ідеї знаходили свою реалізацію у різних сферах, що сприяло створенню згодом всесвітньо відомої компанії Virgin Group.
Також дуже запам»яталася зустріч з Алеком Россом, Уолтером Айзексоном та Гордоном Брауном.
YES потрібна молоді в першу чергу для розширення крогозіру, розуміння світу, суті політики, бізнесу, позицій країн щодо тих чи інших питань.
Форум YES 9 наштовхнув мене на зовсім нові думки, я почала бачити для себе нові простори для роздумів та реалізації своїх ідей. YES наблизив мене до розуміння багатьох речей.
YES може зруйнувати твої уявлення про політику, може стати передумовою натхнення та дій, може сприяти і переоцінці цінностей.
Я впевнена, що участь у таких заходах необхідна представникам нового покоління, яким не байдужа доля не тільки України, а й всього світу.
Участь у такій події – не просто буденна подія, - це важливий крок для чогось вищого, для «не просто так». Всі учасники молодіжної YES 9 – дуже цікаві люди, які мають вже за собою багато досягнень, організовують та беруть участь у різних соціальних, екологічних, культурних проектах, це люди, які мислять не тільки локальними категоріями, а й розуміються на глобальних процесах світу. Я думаю, що саме ми вже зовсім скоро будемо брати участь у прийнятті багатьох рішень у нашій державі, Європі та Світі.
Після участі у Ялтинський Європейський Стратегії, відчувши потенціал, що його несе молодь, робиш висновок (який є останнім реченням звернення молоді світу): «Не зважаючи на проблеми, які ми маємо, не дивлячись якою мовою ми розмовляємо, ми говоримо «так» майбутньому, бо ми – не чекаємо на завтра, ми створюємо його вже сьогодні».
Більше інформації можна знайти на сайті Ялтинської Європейської Стратегії.

Ясько Єлизавета
Філософський ф-т, 1 курс магістратури,
спеціальність «політологія»








Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024