Новини

 

Студенти ІЖ вшанували пам`ять захисників Києва

03.10.2012
Уже стало традицією для студентів Інституту журналістики віддавати шану захисникам Києва, похованим на території історико-меморіального заповідника «Лук'янівський цвинтар». 3 жовтня молоді люди, які навчаються за спеціальністю «Видавнича справа і редагування», на чолі з професором Катериною Степанівною Серажим прийшли на територію заповідника, щоб вшанувати пам'ять захисників Києва. До них приєдналися і студенти відділення «Реклама та зв’язки з громадськістю».
Молодь мала можливість не тільки покласти квіти до могил героїв, а й послухати екскурсію від працівниці музею Оксани Михайлівни. Вона показала студентам місця поховання Володимира Івановича Александрова (один із винахідників легендарної «катюші»), Крутня Євграфа Миколайовича (відомий льотчик-винахідник), Петра Нестерова (саме він 1913 року над сирецьким полем виконав славнозвісну «мертву петлю»), Олександра Сидоровича Пироговського (одного з організаторів партійного підпілля в Києві, секретаря Залізничного підпільного райкому партії).
Оксана Михайлівна провела студентів до місця символічного поховання моряків дніпровської військової флотилії, що була розстріляна під час війни. Пам'ять про всіх цих героїв студенти вшанували покладанням квітів до їхніх поховань.
Також студенти побували на могилі родини Хохлових – Віктора Гнатовича (під час війни – заступник секретаря Київського підпільного міськкому КП(б)У) та Олександри Гнатівни (зв'язкова Київського підпільного міськкому КП(б)У).
На прохання Катерини Степанівни співробітниця музею показала присутнім те місце, де похований Микола Іванович Харито, славтений композитор, автор 300 романсів, серед який найвідомішим є «Отцвели уж давно хризантемы в саду».
Катерина Степанівна здивувала студентів блискучим знанням біографій людей, особливо шанобливим ставленням до них.
Саме завдяки Катерині Степанівні студенти побували на місці масового захоронення 28 осіб, які були розстріляні 15-16 грудня 1934 року. Серед них письменники Тарас та Іван Крушельницькі, визначний новеліст Григорій Косинка (Стрілець). На цьому місці встановлено поклінний хрест, біля нього завжди лежать квіти. Це пам'ять від вдячних нащадків.
Після проведення заходу працівники заповідника подякували Катерині Степанівні та студентам за підтримання добрих традицій і запросили їх до нових відвідин, що дадуть їм нові знання про меморіальні місця. Студенти пообіцяли прийти на кладовище знову.Наступного разу – щоб продовжити традиційне прибирання площі, закріпленої за Інститутом журналістики.


Студенти Інституту журналістики

















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024