Новини

 

Міжнародний науково-дослідницький семінар «Німецько- та україномовні дискурси: лінгвістичні та культурологічні перспективи»

01.10.2012


Кафедра германської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з Гердер-Інститутом Лейпцизького університету в рамках Інституційного партнерства германістів, що діє за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD), проводить
2-4 жовтня 2012 року

Міжнародний науково-дослідницький семінар на тему
«Німецько- та україномовні дискурси: лінгвістичні та культурологічні перспективи»
У роботі Міжнародного науково-дослідницького семінару беруть участь віце-ректор з міжнародних зв’язків Лейпцизького університету проф. К. Альтмайер, проф. К. Фандрих (Гердер-Інститут), німецькі докторанти (Гердер-Інститут) та українські вчені д.філол., проф. Т. Кияк (зав. кафедри теорії та практики перекладу з німецької мови КНУ імені Тараса Шевченка), д.філол.н. Р. Пилипенко (зав. кафедри германської філології КНУ імені Тараса Шевченка), д.філол.н., проф. О. Стеріополо (Президент Української спілки германістів вищої школи, Київський нац. лінгв. ун-т), д.філол.н., проф. Л. Сахарчук (проф. кафедри германської філології КНУ імені Тараса Шевченка), д.філол.н., проф. Л. Долгополова (зав. кафедри німецької мови і перекладу, Київський нац. лінгв. ун-т), д.філол.н., проф. С. Іваненко (проф. кафедри іноземних мов, нац. педагог. ун-т імені М. Драгоманова) та інші лінгвісти, сферу наукових інтересів яких пов'язано з теоретико-методологічними проблемами філології та культурології.

Міжнародний науково-дослідницький семінар має на меті:
• знайти шляхи налагодження плідного діалогу між філологією й культурологією;
• вимірити потенціал та лінії розмежування цих дисциплін;
• визначити проблемні поля, у яких найповніше може відбутися міждисциплінарна співпраця між філологією та культурологією.
Сучасна германістика позначена значними міжкультурними й міждисциплінарними впливами. Суттєвий внесок у це робить тривала дискусія германістів про міждисциплінарні та міжкультурні можливості та межі фаху в Німеччині та Україні. Поряд з цією певною мірою новою спільною орієнтацією германістики також існують історичні розбіжності між школами германської філології в Німеччині та Україні. Останніми десятиліттями українська германістика приділяє особливу увагу своєму міждисциплінарному розвитку й усе чіткіше позиціонує себе як культурологічна наука. Натомість німецькомовне літературознавство та медієвістика – традиційні галузі німецької германістики – в україномовних дискурсах не відіграють помітної ролі. Як вести при цьому подальший діалог між української та німецької германістикою? У якому напрямку цьому діалогу розвиватися?
Утім, не лише традиційні тенденції розвитку галузі вимагають співпраці німецьких та українських германістів. Цього потребують і нові виклики сучасної германістики. Так, Інтернет створив комунікативний простір різноманітних типів текстів, що не вкладаються в межі окремих дисциплін; зростає німецько-українська комунікація в інституційних та приватних галузях Інтернету.
До важливих спільних рис німецько-українського дискурсу германської філології належить зміщення інтересів з мовних аспектів лексикології та граматики, діалектології та фахових мов до теорії міжкультурної комунікації, теорії дискурсу, філософії мови та медіазнавства. Цей факт підтверджують більшість публікацій українських учених.
Німецьку та українську германістику дедалі частіше усвідомлюють як науку, яка розвиває знання про мову й культуру з метою подолати суспільні тенденції до позбавлення власних культурних коренів, які посилює глобалізація. Передавання мовної компетенції та культурних знань вимагає від німецьких і українських германістів нового рівня компетентності в галузі міждисциплінарної германістики та міжкультурної комунікації.
Німецько-українські дискурси в комунікативному просторі германістики, без сумніву, мають багато нерозкритого потенціалу. Для того щоб дослідити його та знайти напрямки спільних дослідницьких перспектив, 2-4 жовтня 2012 року буде проведено Міжнародний науково-дослідницький семінар на тему «Німецько- й україномовні дискурси: лінгвістичні та культурологічні перспективи» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Програма роботи Міжнародного науково-дослідницького семінару передбачає заслуховування доповідей на пленарному засіданні та проведення наукової дискусії в межах круглих столів на такі теми:

Круглий стіл № 1
Мова як простір для досліджень
Питання для обговорення:
• Лінгвістика. Граматика. Текстова компетенція.
• Соціолінгвістичне розуміння мови.
• Семантичні дослідження мови.
• Текстове різноманіття й робота з науковими текстами (дидактика тексту).
Круглий стіл № 2
Мистецтво міждисциплінарності в германістиці: від втрати дисциплінарної ідентичності до збагачення фаху
Питання для обговорення:
• Від граматики тексту до дискурс-аналізу.
• Дискурс-аналіз у фаховій комунікації.
• Медійні дискурси.
• Мова та ідентичність; мова та регіональність; мова й емотивність.
• Проблеми німецько-української наукової комунікації.
Круглий стіл № 3
Стратегії виживання класичної германістики в XXI столітті: перспективи германістики в Німеччині та Україні
Питання для обговорення:
• Погляд збоку: Чи є чисті «германісти» в Україні з німецької точки зору? • Чому німецька германістика є вузькою дисципліною в пострадянській германістиці?
• Чи потрібна ще національна (Inlands-) та закордонна (Auslands-) германістика?
• Цінності та ключові постаті германістики – погляд у минуле та в майбутнє.
• Германістика як культурологічна дисципліна: порятунок чи занепад?

Підсумкова дискусія:
Філологічні та культурологічні дисципліни в німецько- та україномовних дискурсах
Питання для обговорення:
• Перспективи розвитку філологічної науки.
• Проблеми порозуміння між науковцями різних національних філологічних шкіл (лінгвокультурологія – Kulturwissenschaft – Cultural Studies).
• «Культурологізація» сучасної германської філології: зло чи благо?

Робоча мова Міжнародного науково-дослідницького семінару: німецька.

Голова Оргкомітету:
Пилипенко Ростислав Євгенович, доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри германської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відповідальний секретар Оргкомітету:
Павличко Оксана Олексіївна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Координатор Оргкомітету:
Стасюк Олександр Сергійович, кандидат філологічних наук, викладач кафедри германської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Телефони для довідок:
+38044 239 33 81;
+38096 704 95 53;
E-mail: oleksandr-stasiuk@ukr.net



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024