Новини

 

Віденські професори читають лекції в Інституті філології

15.09.2012
13 вересня 2012 року в Інституті філології лекцію прочитав професор германістики Віденського університету пані Маргарете Ваґнер (Австрія). Ця зустріч відбулася за підтримки Австрійського культурного форуму у м. Києві.
Пані Ваґнер вже вдруге відвідує Інститут філології. Цього разу студентів-германістів та перекладачів ознайомлювали з епохою «бідермаєр» у австрійській літературі на прикладі творчості поета Ніколауса Ленау (1802 - 1850).
Під час лекції професорка на матеріалі вдало підібраних репродукцій картин продемонстувала історико-культурологічний та соціально-економічний контекст становлення бідермаєру.
Бідермаєр (30-40 роки 19 століття) вважають епохою міщанської культури, поверненням до деталей, скромної розкоші та повної аполітичності. Однак, остання зазначена характеристика є неоднозначною. Література цієї епохи містить також і політичну критику, але у прихованій формі, тому її потрібно вміти знаходити поміж рядків, що й продемонструвала лекторка на прикладі віршів Ніколауса Ленау.
Мало відомий в Україні австрійський поет угорського походження, сповнений меланхолії та «світової туги», змучений протиріччям своїх почуттів і відчуттів, пригнічений неузгодженістю ідеалу життя з реальностю, став класиком ліричної пісні в Австрії, адже його поезія була покладена на музику й увійшла до обов’язкової програми класичних концертів. Слухачі лекції теж мали нагоду почути вірші Ленау, проспівані у запису, а також у виконанні самої пані Ваґнер.

Текст:Тетяна Супрун, Інституту філології
Фото: Марина Головньова













Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024