Новини

 

У КНУ обговорили міграційні процеси в Україні й світі

28.08.2012
27 серпня 2012 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася Друга Міжнародна науково-практична конференція «Міграція у контексті цивілізаційної трансформації України і світу».
Стає очевидним, що інтенсивність міграційних процесів зростатиме, а отже на сьогоднішній день назріла нагальна потреба серйозного дослідження українського чинника світових міграційних процесів, розробки нових концептуальних підходів до розв’язання проблем, що виникають у середовищі трудових мігрантів.
Вагомий науковий доробок у вивченні цих проблем має Центр українознавства філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка, який разом з своїми партнерами Комісією УГКЦ у справах мігрантів та асоціацією українців у Португалії «Собор» уже вдруге проводять Міжнародну науково-практичну конференцію «Міграція у контексті цивілізаційної трансформації України і світу».
Оскільки один з ключових викликів української сучасної міграції пов'язаний із дітьми трудових мігрантів, які виступають опосередкованими учасниками глобалізаційнихпроцесів,цього року конференція проводилася з метою обговорення та пошуку шляхів вирішення соціалізації дітей мігрантів. Про актуальність цього питання свідчить і кількість учасників конференції – понад 100, і країни, які вони представляли – Болгарія, Бразилія, Італія, Польща, Росія, США, Чехія, Україна.
Робота конференції розпочаласяпленарним засіданням під час якого були обговорені питання міграційних процесів в цивілізаційному вимірі, актуальні проблеми державної міграційної політики України в Євроінтеграційному процесі, збереження сімейних цінностей в умовах трудової міграції, тощо.
Секційнізасідання, щовідбулисяв другій половині дня, були не меншцікавимищодополеміки навколовиголошенихдоповідей. Учасникиконференціїпрацювали за такими напрямами:
- Міграція як об’єктивний вимір глобалізацій них процесів;
- Державна міграційна політика України, правові та організаційні засади захисту прав дітей трудових мігрантів;
- Формування освітнього простору в умовах еміграції, збереження християнських та сімейних цінностей;
- Збереження української ідентичності в умовах глобалізації;
- Проблема соціального сирітства в Україні, пошук інноваційних моделей і технологій соціальної роботи з дітьми мігрантів;
- Культурно-мистецьке та суспільно-політичне життя українців в умовах еміграції.






Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024