Новини

 

Відбулося перше засідання Конституційної Асамблеї

20.06.2012
20 червня 2012 року у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося перше засідання Конституційної Асамблеї за участю Президента України Віктора Януковича.

Участь у засіданні взяли також Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін, керівники парламентських фракцій та комітетів, представники міжнародних та європейських інституцій.

Президент України Віктор Янукович у своєму виступі висловив переконання, що Конституція «має стати актом, що закріплює засади інноваційної моделі суспільного та державного розвитку, чіткий розподіл владних повноважень, який убезпечить країну від безглуздої конфліктності, авторитаризму, забезпечити збалансованість у владі».

Як наголосив Глава держави, головною метою влади та суспільства є модернізація країни за рахунок зміцнення демократичної, соціальної і правової держави шляхом формування активного і захищеного громадянина на основі верховенства права. «Реформування Конституції України має об’єднати і водночас підсилити усі інші започатковані в державі реформи, вивести їх на якісно новий рівень розвитку», – заявив Президент України. Віктор Янукович висловив переконання, що суспільство та політичні сили усвідомлюють необхідність здійснення конституційно-правової модернізації.

«Легітимність конституційного процесу буде досягнута за рахунок широкої, відкритої, вільної фахової дискусії та діалогу за участю представників громадянського суспільства, політичних сил при безумовному дотриманні конституційного порядку внесення змін до Основного Закону країни. Такий підхід забезпечить підтримку та сприйняття конституційної реформи українським народом», – підкреслив Президент України.

Глава держави висловив упевненість, що процес конституційно-правової модернізації вимагає чіткої ідентифікації пріоритетів, упровадження яких дасть змогу ґрунтовно розвинути норми чинної Конституції України. На переконання Віктора Януковича, такими пріоритетами передусім є:

• посилення конституційних гарантій прав і свобод людини та громадянина, у тому числі реального забезпечення ефективного і незалежного судового захисту прав і свобод;
• розширення конституційного регулювання інститутів безпосередньої демократії;
• збільшення ефективності механізму організації державної влади, її удосконалення та збалансованості;
• створення належних конституційних засад реформування місцевого самоврядування з метою збільшення його ефективності;
• встановлення конституційних засад участі України в інтеграційних процесах.

У своєму виступі на першому засіданні Конституційної Асамблеї Президент України Віктор Янукович наголосив: оновлена Конституція України має бути орієнтована на утвердження людини як найвищої цінності суспільства та держави.

Президент України також підкреслив, що для здійснення конституційних перетворень було обрано формат Конституційної Асамблеї саме для того, щоб створити всі необхідні умови для прямої участі в обговоренні та ухваленні рішень представників громадськості, адже у такий спосіб буде найкращим чином здійснена підготовка збалансованих та узгоджених пропозицій до змін Конституції України.

На засіданні також виступили Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, президент Національної академії правових наук України Василь Тацій, суддя Конституційного Суду України у відставці Іван Тимченко, заступник директора з наукової роботи регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у Харкові Олександр Фісун та голова правління громадської організації Центр політико-правових реформ Ігор Коліушко.

На порядку денному першого засідання Конституційної Асамблеї – створення комісій з питань: конституційного ладу та порядку прийняття і введення в дію змін до Конституції України; прав, свобод та обов’язків людини і громадянина; здійснення народовладдя; організації державної влади; правосуддя; правоохоронної діяльності; адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування, затверджено персональний склад та обрано голів комісій Конституційної Асамблеї.

З метою узгодженої діяльності комісій та інших робочих органів Конституційної Асамблеї заплановане створення Координаційного бюро Конституційної Асамблеї, а також розгляд питання про підготовку Регламенту Конституційної Асамблеї.

Довідково:
Конституційну Асамблею створено Указом Президента України №328/2012 від 17 травня 2012 року як спеціальний допоміжний орган при Президентові України. Головною метою створення та діяльності Конституційної Асамблеї є підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції України.

Своїм Указом Глава держави затвердив персональний склад Конституційної Асамблеї. Головою Конституційної Асамблеї призначено Леоніда Кравчука – Президента України у 1991-1994 роках; заступником Голови – директора Інституту держави і права імені В.М.Корецького НАН України Юрія Шемшученка; секретарем Конституційної Асамблеї – Радника Президента України – Керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марину Ставнійчук. До складу Конституційної Асамблеї увійшло 95 осіб. Серед них представники від депутатських фракцій та груп Верховної Ради, політичних партій, Національної академії наук, національних галузевих академій та академічних наукових установ, інших наукових установ та вищих навчальних закладів, профільних громадських організацій та незалежних експертно-аналітичних центрів.




































фото: Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024