Новини

 

Концепція розвитку кафедри земельного та аграрного права А.М. Мірошниченка

24.04.2012
Концепція розвитку кафедри земельного та аграрного права
юридичного факультету
Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Кафедри земельного та аграрного права створена згідно з наказом ректора від 23.02.2011 № 112-32 шляхом виділення (реорганізації) із кафедри трудового, земельного і екологічного права.
У період, коли в Україні продовжують здійснюватися земельна та аграрна реформи, важливим завданням кафедри як одного з базових структурних підрозділів юридичного факультету є насамперед здійснення наукового та кадрового забезпечення реформування земельного та аграрного законодавства, вироблення належної практики його застосування.

Розвиток кадрового потенціалу кафедри.
На даний час штат кафедри земельного та аграрного права становить 10 одиниць, із них:
- професорів, докторів юридичних наук – 2;
- доцентів, кандидатів юридичних наук – 5;
- асистентів, кандидатів юридичних наук – 3.
На кафедрі виконується 10 кандидатських робіт. 13.04.2012 здобувач В.М. Правдюк (н.кер. проф. А.М. Мірошниченко) успішно захистив кандидатську дисертацію. У стадії завершення знаходяться дослідження С.В. Єлькіна, В.В. Кононова, О.С. Федотової.
Завершує роботу над докторською дисертацією доц. Т.О. Коваленко, монографія якої з відображеними у ній основними результатами дисертаційного дослідження у жовтні 2011 року рекомендована до друку.
Підвищення наукового рівня професорсько-викладацького складу кафедри забезпечуватиметься такими заходами:
періодичним проведення викладачами кафедри відкритих лекцій, практичних занять, взаємовідвідуванням та обговоренням на засіданнях кафедри методики викладання, підготовка рецензій на проведені заняття;
створенням умов для проходження курсів підвищення кваліфікації всіма викладачами кафедри, особливо тими, хто планує підвищити свій науково-педагогічний рівень і отримати наступні посади чи звання;
залученням до читання лекцій, проведення семінарських занять практичних працівників, викладачів відповідного кафедрі профілю із зарубіжних вишів;
внесенням необхідних змін до навчальних планів і програм факультету з урахуванням сучасних наукових розробок і результатів наукових досліджень;
активною співпрацею з органами виконавчої влади, судами, Верховною Радою України;
сприянням включенню викладачів кафедри у склади науково-консультативних, спеціалізованих вчених рад, комісій, робочих груп при міністерствах та інших органах державної влади за профілем кафедри.
Кафедра забезпечує підвищення кваліфікації та стажування викладачів, які протягом 2012-2016 р. підвищуватимуть свою кваліфікацію відповідно до плану кафедри.
За умови запровадження магістерської спеціалізації за профілем кафедри (див. нижче) вже найближчим часом буде створено передумови для залучення до викладацької роботи аспірантів та здобувачів, що завершують дисертаційні дослідження на кафедрі.

Навчально-виховна та методична діяльність. На даний час працівники кафедри забезпечують викладання нормативних курсів для студентів юридичного факультету ОКР бакалавр (в т.ч. спеціалізації «земельне та екологічне право»), спеціаліст (спеціалізації «земельне та екологічне право»), магістр (насамперед спеціалізації «земельне та екологічне право»).
Зокрема, кафедрою забезпечується викладання для студентів 2-4 курсів денної та заочної форм навчання таких навчальних дисциплін: «Земельне право України», «Аграрне право», «Захист прав на землю», «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин», «Державна реєстрація прав на землю», «Проблеми реалізації права власності на землю».
Для магістрів першого року навчання кафедрою забезпечується читання таких дисциплін: «Проблеми земельного права», «Проблеми реалізації та захисту прав суб’єктів земельних правовідносин», «Правове регулювання господарської діяльності в АПК».
Для викладання навчальних дисциплін на спеціалізації магістрів «Земельне та екологічне право» другого року навчання кафедрою започатковано читання таких спеціальних дисциплін, як: «Актуальні проблеми реформування земельних правовідносин», «Земельне порівняльне право», «Земельне право України та зарубіжних країн: порівняльний аналіз», «Проблеми реалізації та захисту прав суб’єктів земельних правовідносин», «Правове регулювання господарської діяльності в АПК».
Належна увага приділятиметься періодичному перегляду та оновленню робочих навчальних програм, навчально-методичних комплексів, практикумів та іншої навчально-методичної літератури, що забезпечують навчальний процес за профілем кафедри. Забезпечуватиметься робота з оновлення та перевидання щонайменше раз на рік підручника «Земельне право України» (проф. Мірошниченко А.М.); на березень-грудень заплановане видання підручника «Аграрне право України» (проф. Носік В.В.; доц. Коваленко Т.О.; доц. Марченко С.І.; ас. Старостенко Д.М.).
З наступного навчального року згідно із рішенням вченої ради юридичного факультету від 21.11.2011 передбачено створення окремої магістерської спеціалізації «земельне та аграрне право». Студентам цієї спеціалізації викладачі кафедри викладатимуть курси «Актуальні проблеми правового регулювання земельних правовідносин», «Актуальні проблеми правового регулювання аграрних правовідносин», «Правове регулювання набуття земельних ділянок для здійснення інвестиційних проектів», «Земельне порівняльне право», «Проблеми реалізації та захисту прав суб’єктів земельних правовідносин», «Договори в АПК», «Особливості правового забезпечення захисту довкілля в АПК», «Правове забезпечення ведення державного земельного кадастру», «Правове регулювання землеустрою», «Аграрне порівняльне право», «Правове регулювання державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників», «Особливості вирішення земельних спорів», «Правове забезпечення діяльності суб’єктів господарювання, створених в процесі реформування АПК».
На даний час завершується розробка методичного забезпечення для дисциплін майбутньої спеціалізації.
Навчальні дисципліни, які плануються до викладання студентам магістерської спеціалізації «земельне та аграрне право», орієнтовані на поглиблене вивчення студентами актуальних проблем земельних та аграрних відносин, і передбачають оволодіння студентами навичками як практичного застосування положень земельного та аграрного законодавства, так і навичками глибокого аналізу закономірностей правового регулювання земельних та аграрних відносин, що дозволять випускникам брати участь у законопроектній роботі, а також вести наукову роботу.
При організації навчання студентів спеціалізації особливу увагу пропонується приділити запровадженню викладання принаймні частини курсів англійською мовою. На даний час проф. Мірошниченком А.М, здійснюється викладання англійською мовою курсів «Земельне право України» (читається студентам 3 курсу ОКР «бакалавр»), «Проблеми реалізації та захисту прав суб’єктів земельних правовідносин», «Актуальні проблеми реформування земельних правовідносин» (читаються магістрам спеціалізації «земельне та екологічне право»). Ці курси передбачені й для нової спеціалізації (останній – із дещо зміненою назвою).
Досвід викладання курсів англійською мовою засвідчив, що таке викладання доцільно запроваджувати навіть у випадках, коли курс стосується насамперед національного законодавства та практики його застосування. При цьому виявилося цілком можливим забезпечувати і оволодіння студентами національною юридичною термінологією, яка подається поряд із її перекладом англійською мовою.
У наступному семестрі заплановано перехід на читання англійською мовою к.ю.н., ас. Старостенко Д.М. (курс «Земельне порівняльне право»), а також к.ю.н., ас. Третяком Т.О. (курс «Особливості правового забезпечення захисту довкілля в АПК»). Обидва згадані курси читатимуться в рамках нової магістерської спеціалізації «земельне та аграрне право». Ведеться робота щодо підвищення рівня володіння англійською мовою й іншими викладачами кафедри, що дозволить в подальшому розширити перелік курсів, що викладаються англійською. Таке підвищення досягається насамперед влаштуванням на факультеті спеціальних факультативних курсів юридичної англійської мови для студентів та викладачів «Письмова англійська юридична мова» та «Англійська мова для юристів», що читаються зарубіжними фахівцями за допомогою цифрових відеоконферецій. На липень поточного року передбачено літню школу, присвячену викладанню юридичних дисциплін англійською мовою. На літній школі передбачений обмін досвідом із колегами із Литви, які досягли високих результатів у викладанні юридичних дисциплін англійською, а також інтенсивний курс «Англійська письмова юридична мова», що читатиметься кваліфікованими викладачами зі США.
При підготовці магістрів спеціалізації «земельне та аграрне право» заплановане широке використання потенціалу факультативних заходів, таких, як літні школи, цифрові відеоконференції, факультативні курси (у т.ч. англійською мовою), майстер-класи юристів-практиків, стажування за кордоном тощо. Досвід проведення таких заходів на кафедрі вже існує (зокрема, В.М. Правдюком читається курс «Містобудівне право»), він засвідчив їх високу ефективність.

Наукова та науково-дослідна діяльність. Рішенням кафедри від 16.01.2012 року затверджено план наукової роботи на 2012 рік. Аналогічні плани передбачається приймати на наступні роки.
План передбачає видання низки підручників, практикумів, інших видів фахової літератури, проведення двох міжнародних наукових конференцій тощо.
Кафедра бере активну участь у виконанні бюджетної теми «Доктрина права в правовій системі України: теоретичний і практичний аспекти» (№ 11БФ042-01), що досліджується на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка з 01 січня 2011 року по 31 грудня 2015 року. У процесі роботи над темою підготовлена низка публікацій, що включають, зокрема, підручник «Земельне право України» (колектив авторів, за ред. проф. В.В. Носіка), «Земельне право України» (проф. Мірошниченко А.М., 2 видання). Обидва підручники рекомендовані Міністерством освіти, науки, молоді та спорту України для використання у навчальному процесі. Підготовлено також Науково-практичний коментар до Земельного кодексу України (проф. Мірошниченко А.М., доц. Марусенко Р.І., 3 видання), підручник «Аграрне право України» (проф. Носік В.В.; доц. Коваленко Т.О.; доц. Марченко С.І.; ас. Старостенко Д.М.; видання заплановане здійснити до грудня 2012 року).
Працівники кафедри забезпечують постійний моніторинг змін у земельному та аграрному законодавстві та практиці його застосування, за результатами якого публікують значний обсяг наукових статей у фахових виданнях. Таку роботу планується проводити і в подальшому.
З метою піднесення роботи із наукового аналізу земельного та аграрного законодавства, практики його застосування та відповідних положень доктрини на новий рівень опрацьовуються напрямки наукової співпраці з іншими провідними юридичними вузами. Зокрема, спільно із науковцями Академії прокуратури України завершується робота над узагальненням застосування земельного законодавства у прокурорській діяльності. Досягнута і виконується домовленість про підготовку спільного підручника «Земельне право» із фахівцями Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого» (м. Харків).
Працівники кафедри беруть активну участь у законопроектній роботі – як у складі робочих груп, створених при різних органах та установах, так і в інших формах, зокрема, шляхом надання висновків на законопроекти та інші проекти нормативно-правових актів. З метою покращення даного виду роботи на кафедрі запроваджено моніторинг законопроектів, що регулюють земельні та аграрні відносини.
На кафедрі працює студентський науковий гурток, на якому апробовуються виступи студентів на щорічній міжнародній науковій конференції, що проводиться юридичним факультетом у квітні кожного року.

V. Виховна робота кафедри із студентами
На кафедрі працює науковий гурток (керівник – проф. Мірошниченко А.М). Періодичність засідань – щомісяця. Планується створення аналогічного гуртка з аграрного права.
Студентам пропонується низка факультативних курсів, зокрема, здобувач кафедри В.М. Правдюк починаючи із другого семестру 2011/2012 навчального року читає курс «Містобудівне право України». Проводяться майстер-класи провідних фахівців-практиків з тематики за профілем кафедри (представники юридичної фірми «Arzinger», Агентства із захисту довкілля США та ін.).
Працівники кафедри беруть активну участь у заходах, організованих Науковим товариством студентів і аспірантів юридичного факультету, надають сприяння та допомогу у їх здійсненні.
Регулярно проводяться навчальні судові дебати із земельного права, де викладачі кафедри (проф. Мірошниченко А.М., ас. Третяк Т.О., ас. Марусенко Р.І.) виступають суддями та тренерами. Викладачі кафедри беруть участь у роботі Дебат-клубу – самоврядної організації студентів факультету, що організовує т.зв. «парламентські дебати».
За участю кафедри регулярно організовуються літні школи з актуальних правових проблем. Цьогорічна літня школа запланована на початок липня і буде присвячена проблемі викладання юридичних дисциплін англійською мовою. Участь у літній школі дозволить студентам оволодіти фаховою юридичною (у т.ч. земельно- та аграрноправовою) термінологією англійською мовою.
Викладачі кафедри надаватимуть допомогу юридичній клініці, що функціонує на юридичному факультеті і забезпечує надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним верствам населення.
Планується залучення студентів до участі у щорічних науково-практичних конференціях, «круглих столах», семінарах за тематикою кафедри, в тому числі у підготовці збірників матеріалів таких заходів.

Міжнародні зв’язки. Для належного виконання завдань, що ставляться перед кафедрою за усіма напрямками діяльності, планується широко використовувати потенціал міжнародних зв’язків.
Так, при здійсненні навчально-методичної роботи планується продовжити практику проведення конференцій та відеоконференцій із зарубіжними колегами, до яких залучати викладачів та студентів; практику проведення літніх шкіл за участю зарубіжних партнерів; практику читання зарубіжними колегами окремих лекцій та факультативних курсів (наприклад, вже третій рік поспіль проф. П. Кньопфелем (Швейцарія) англійською мовою читатиметься факультативний курс «Аналіз та менеджмент публічної політики», який побудований значною мірою на матеріалах застосування земельного та аграрного законодавства).
Досягнута домовленість про щорічне 45-денне стажування 6 студентів юридичного факультету в Агенстві захисту довкілля та провідних юридичних фірмах США) тощо.
Важливим завданням кафедри є підготовка спільних із зарубіжними колегами публікацій, у т.ч. англійською мовою. Протягом попередніх років вже започатковано досвід спільних публікацій, зокрема, із представниками Європейського суду з прав людини (м. Страсбург, Франція) та Вільнюського університету (Литва). Такий досвід планується поглибити та розширити.
Кафедра активно братиме участь у підготовці заявок на отримання фінансування від Європейського Союзу, різноманітних неурядових організацій, що підтримують освіту. Зокрема, йдеться про програми TEMPUS, EuropeAid. Запровадження читання низки предметів англійською мовою створює можливість участі кафедри у міжнародних (насамперед, магістерських) програмах.
Планується щорічне запрошення до читання дисциплін за профілем кафедри фахівця зі США за програмою академічних обмінів Fulbright. Минулого року за цією програмою курси «Екологічне право» та «Міжнародне екологічне право» викладав Директор програми забезпечення дотримання водоохоронного законодавства Агентства з питань захисту довкілля США п. Марк Поллінз. Цього року він читатиме лекції із курсу «Земельне права» вже без фінансової підтримки програми академічних обмінів.



Підготовлено завідувачем кафедри земельного та аграрного права проф., д.ю.н. А.М. Мірошниченком.






Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024