Новини

 

Дізнаємося більше про роботу Європарламенту, НАТО та ЮНЕСКО

23.04.2012
З 9 по 13 квітня цього року відбувся візит групи громадських активістів, журналістів та викладачівз України до Європейського парламенту (м. Брюссель, Бельгія), генерального офісу НАТО (м. Брюссель, Бельгія) та офісу Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (м. Париж, Франція).
Можливість здійснення заходу забезпечила програма «Європейські ознайомчі візити», організована та підтримана офісами народного депутата України Володимира Петровича Макієнка та депутата Європейського парламенту Міхала Томаша Камінського. Метою цієї програми є сприяння євроатлантичній інтеграції України.
Учасником програми «Європейські ознайомчі візити» від Київського національного університету імені Тараса Шевченка став доцент кафедри державного управління філософського факультету канд. філос. наук Олег Зубчик, який викладає студентам відділення політології філософського факультету курси, присвячені окремим питанням геополітики, економічної політики та співпраці з державами Європейського Союзу.
Для мене, як викладача, доцента кафедри державного управління філософського факультетуКиївського національного університету імені Тараса Шевченка, участь у програмі «Європейські ознайомчі візити» була особливо корисною.
Формат візиту передбачав ознайомлення з роботою установ Європейського Союзу, міжнародних організацій, членом яких є Україна, або тісно співпрацює з ними, спілкування з депутатами Європейського парламенту, представником України в Європейському Союзі співробітниками генерального офісу міжнародної політично-військової організації Північноатлантичного Альянсу,міжнародної організації ЮНЕСКО.У ході зустрічей та семінарів учасники отримали інформацію про принципи організації, роботу,особливості повноважень та завдань цих установ та організацій, їхню участь у перебігу сучасних політичних процесів не лише в середині Європейського Союзу, але й всучасному світовому політичному та культурному процесі.
Особливо актуальними виявилися питання співпраці України та Європейського Союзу, України та Організації Північноатлантичного договору. Дружні відносини між Україною та Європейським Союзом були започатковані визнанням Європейським Союзом у грудні 1991 року незалежності України.Правовою основою відносин між Україною та Європейським Союзом є Угода про партнерство та співробітництво, укладена в червні 1994 року (чинна з 1998 року). Вона започаткувала співробітництво з широкого кола політичних, торговельно-економічних, гуманітарних питань. Не дивлячись на окремі «незручні» політичні питання, які все ж знаходять розуміння в офіційних колах європейських установ, європейська інтеграція і сьогодні є головним та незмінним зовнішньополітичним пріоритетом України.Одним з підтверджень тому є реалізація такого зовнішньополітичного завдання, як підписання та ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Угода про асоціацію України з Європейським Союзом визначає порядок денний на десятиліття у зовнішньополітичній, економічній, безпековій сферах.Зараз проходить етап перекладу Угоди всіма мовами країн-членів Євросоюзу, що є необхідною умовою перед підписанням. Далі – ратифікація, яка кристалізує завдання Українищодо утвердженні європейських цінностей, стандартів політики, культури, громадянських взаємовідносин.
Досить позитивно, що Україна в Європейському парламенті має своїх послідовних лобістів. Одним з перших є співорганізатор програми «Європейські ознайомчі візити»,депутат Європарламенту, член правління Групи Європейських консерваторів і реформістів Міхал Камінський. Ключовою тезою під час спілкування української групи з депутатом пролунало, що найголовніший крок, який повинна зробити Україна на шляху до Європейського Союзу – це покращувати свій імідж. На думку М. Камінського, необхідно докласти максимум зусиль задля найшвидшого наближення України до структур Європейського Союзу. Подібної позиції притримується уся фракція депутатів Групи Європейських консерваторів і реформістів.
Під час зустрічіугенеральному офісі Північноатлантичного Альянсу з представниками цієї організації висвітлено основи стратегії НАТО на найближчий час та аспекти співпраці з Україною. Найбільше українську групу цікавили питання формату співпраці, її економічної основи та питань взаємовідносин у контексті політики взаємодії України з країнами нашими сусідами. Відмінне володіння представниками НАТО українською мовою дало змогу глибокого порозуміння та вичерпних відповідей на запитання українських журналістів.
Не менш змістовною була зустріч з представниками Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури у місті Париж. Україна є членом цієї організації з 1954 року. За такий час напрацьовано значний потенціал i досвід співпраці щодо багатостороннього міжнародного гуманітарного співробітництва. Неодноразово за період членства в ЮНЕСКО Україна виступала iнiцiатором міжнародних програм i проектів. Зокрема, щодо розгортання масової міжнародної кампанії з боротьби з неписьменністю, щодо використання засобів інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства i ненависті між народами, була серед iнiцiаторiв розробки Декларації про раси i расові забобони, започаткування проектів стосовно ролі ЮНЕСКО у встановленні нового міжнародного економічного порядку, вивчення та поширення слов'янських культур та iнших. Україна обиралася до керівних та програмних органів ЮНЕСКО. Існує Постійне представництво України при ЮНЕСКО.
Особливе значення має міжнародне співробітництво щодозахисту iсторико-архiтектурних об'єктів України, які внесені до Списку всесвітньої спадщини. Крім того, участь України у програмах ЮНЕСКО дає можливість використовувати технічні та інтелектуальні ресурси, а також кошти для проведення в Україні міжнародних заходів по лінії ЮНЕСКО.
Окрім навчально-ознайомчого візиту до Європейського парламенту генерального офісу НАТО та штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури учасники української групи мали змогу ознайомитися з низкою історичних та культурних місць у таких містах, як:столиця Бельгії – Брюссель, стародавнє бельгійське містечко Брюге, столиця Австрії – Відень, столиця Франції – Париж, столиця Чехії – Прага.



, творческие натуры. курсовые работы на заказ государственная лесотехническая академия

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024