Новини

 

„Конкурентоспроможність національної економіки”

25.03.2012
На економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка 23 березня 2012 р. відбулася ХII Міжнародна науково-практична конференція „Конкурентоспроможність національної економіки”, організована економічним факультетом, кафедрою теоретичної та прикладної економіки, Інститутом конкурентного суспільства, з яким вже багато років існує плідне співробітництво.
Серед учасників конференції відомі науковці ВНЗ Києва, Дніпропетровська, Донецька, Сум, Івано-Франківська, Одеси, Чернігова, Луганська, а також з Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України, Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Державної навчально-наукової установи „Академія фінансового управління” та ін. Широким також було представництво у конференції зарубіжних науковців з вузів Великобританії, Польщі, Росії, Білорусі, Грузії, а також здобувачів та аспірантів з Білорусі, Казахстану.
Окремо необхідно зазначити участь у конференції економістів-практиків з державних і громадських організацій, насамперед, Інституту конкурентного суспільства, Українського союзу промисловців і підприємців, Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Центру законодавчих ініціатив ВГО „Незалежна асоціація телерадіомовників”, а також успішних підприємств, банківських структур.
Відкриваючи конференцію, д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НАНУ, декан економічного факультету В.Д. Базилевич щиро привітав поважних гостей, що прибули на конференцію та запросив їх до плідної роботи. На переконання Віктора Дмитровича, запорукою успіху конференцій є тісна співпраця нашого факультету, кафедри теоретичної та прикладної економіки з Інститутом конкурентного суспільства та його президентом – Єхануровим Юрієм Івановичем. Він висловив сподівання, що і надалі плідно розвиватимуться наукові зв’язки економічного факультету з Українським союзом промисловців та підприємців (УСПП), президент якого, народний депутат України Кінах Анатолій Кирилович, цьогоріч вперше був присутній на конференції. Нещодавно у Хертфордширському університеті Великобританії пройшов «Тиждень європейської науки», у якому взяла участь проф. Грішанова. Представники бізнес-школи цього університету – проф. Грехем Холінсхед та Жанна Філософ стали учасниками нашої конференції. Досягнуто домовленості про подальший розвиток співробітництва з англійськими колегами. Вперше був присутній на конференції науковець із Санкт-Петербургського державного університету – д.е.н., професор, завідувач кафедри світової економіки та міжнародного бізнесу Погорлецький Олександр Ігорович. Продовжується співробітництво із колегами з Польщі. Зокрема, були присутні на конференції Ковальскі Славомир – професор Політехнічного інститут м. Ченстохова та Клісінські Янош – професор Техніко-гуманістичної академії, Польща.
У виступах учасників та у ході обговорення і дискусії узагальнювались численні проблеми підвищення конкурентоспроможності національної економіки. Так, висвітлювалися напрямки побудови ефективного співробітництва крупного бізнесу та малого підприємництва із бізнес-асоціаціями, державно-приватного партнерства, державної підтримки розвитку підприємництва. Аналізувалися зв’язки модернізації економіки та підвищення якості системи вищої освіти, людського розвитку та економічного зростання і розвитку. Обговорювалися причини та уроки світової фінансово-економічної кризи для України. Аналізувалися зв’язки конкурентоспроможності та соціальних інвестицій, конкурентоспроможності та корпоративної соціальної відповідальності підприємств, розкривалися шляхи подолання тіньового сектору, побудови нових ефективних стратегій модернізації економіки тощо.
До ХII Міжнародної науково-практичної конференції „Конкурентоспроможність національної економіки” приурочено черговий збірник наукових праць „Теоретичні та прикладні питання економіки” (Збірник наукових праць / За заг. ред. проф. Ю.І. Єханурова, проф. А.В. Шегди. – К.: ВПЦ „Київський університет”, 2012. – Випуск 27, т.1. – 435 с.), у якому опубліковано результати досліджень багатьох із учасників конференції.






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024