Новини

 

Студентська наука: Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

03.04.2012
26-27 березня 2012 року на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт у галузі науки «Кількісні методи в економіці (статистика, економіко-математичне моделювання)».

З метою підтримки обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання, активізації науково-дослідної роботи студентів у вищих навчальних закладах Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України щорічно організовує проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук.
У конкурсі можуть брати участь студенти вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації незалежно від форм власності та підпорядкування, студенти - громадяни зарубіжних країн, які навчаються у вищих навчальних закладах України та інших країн.
Конкурс проводився у два тури:
перший тур - у вищих навчальних закладах ІІІ – ІV рівнів акредитації, жовтень - грудень 2011 року;
другий тур - у вищих навчальних закладах, визначених як базові, січень-березень 2012 року.
На конкурс подаються самостійно підготовлені наукові роботи студентів або студентських колективів (не більше 2 осіб) з актуальних проблем економічного розвитку, які є пошуковими за своїм характером, мають наукове й прикладне значення, впроваджені у виробництво або застосовані у навчальному процесі.
У 2011 році відповідним наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України почесна місія проведення ІІ туру конкурсу у галузі науки «Кількісні методи в економіці (статистика, економіко-математичне моделювання)» була покладена на Київський національний університет імені Тараса Шевченка, зокрема на економічний факультет. Університет уперше був затверджений як базовий вищий навчальний заклад для проведення зазначеного конкурсу і виконуватиме цю роль впродовж трьох років.
Наказом Київського національного університету імені Тараса Шевченка були затверджені умови проведення ІІ туру конкурсу, склад галузевої конкурсної комісії, організаційного комітету, а також апеляційної комісії.
У галузі науки «Кількісні методи в економіці» у ІІ турі конкурсу брало участь 95 наукових студентських робіт з 39-ти вищих навчальних закладів України (67 робіт за напрямом «Економіко-математичне моделювання» та 28 за напрямом «Статистика»). Галузева конкурсна комісія, до складу якої входили знані вчені та провідні викладачі з різних вищих навчальних закладів, а саме Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національної академії статистики, обліку та аудиту, Одеського національного економічного університету, Донецького національного університету, Харківського національного економічного університету, Національного університету «Києво-Могилянська академія», також Інституту економіки та прогнозування НАН України, розглянула всі надіслані наукові студентські роботи. Право взяти участь у заключному етапі конкурсу, а саме, у підсумковій науково-практичній конференції, вибороли 24 роботи, з них 17 з економіко-математичне моделювання та 7 з статистики. Фінал конкурсу сформували представники 18-ти вищих навчальних закладів з 13-ти областей України.
Підсумкову науково-практичну конференцію конкурсу урочисто відкрив декан економічного факультету член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Базилевич В.Д. На відкритті конференції виступили доктор економічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лібанова Е.М., доктор економічних наук, професор, заступник завідувача відділом моделювання та прогнозування економічного розвитку ДУ “Інститут економіки та прогнозування НАН України”, член галузевої конкурсної комісії конкурсу Скрипниченко М. І., а також завідувачі кафедр статистики та демографії та економічної кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка доктор економічних наук, професор Ковтун Н.В. та доктор економічних наук, професор Черняк О.І.



Під час проведення підсумкової конференції конкурсу 26 березня 2012 відбулось також засідання круглого столу для викладачів «Підготовка професійних статистиків у вищих навчальних закладах України в сучасних умовах».


Тематика наукових робіт переможців конкурсу присвячена актуальним питанням економічного розвитку, методи дослідження відрізняються оригінальністю, зроблені висновки є ґрунтовними. Результати робіт мають наукову новизну та представляють інтерес для практичної діяльності.




За результатами підсумкової науково-практичної конференції галузева конкурсна комісія визначила переможців конкурсу. Для нагородження дипломами І ступеня представлено 4-х учасників, з них 1 за напрямом «Статистика» (Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара), 3 за напрямом «Економіко-математичне моделювання» (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна).
Для нагородження дипломами ІІ ступеня представлено 7 учасників, з них 2 за напрямом «Статистика» (Луцький національний технічний університет та Київський національний університет імені Тараса Шевченка), 5 - за напрямом «Економіко-математичне моделювання» (ДВНЗ «Запорізький національний університет», ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», Полтавська державна аграрна академія, Харківський інститут банківської справи Університету банківської справи Національного банку України та Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького).
Для нагородження дипломами ІІІ ступеня представлено 12 учасників, з них 4 - за напрямом «Статистика» (Харківський національний економічний університет, Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Національний університет Державної податкової служби, м. Ірпінь та Київський національний університет імені Тараса Шевченка), 8 - за напрямом «Економіко-математичне моделювання» (Львівський інститут банківської справи Університету банківської справи НБУ, ДВНЗ «Донецький національний технічний університет», Харківський національний економічний університет, ДВНЗ «Українська академія банківської справи НБУ», Вінницький національний аграрний університет, Тернопільський національний економічний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»).
Найкращими науковими роботами Всеукраїнського конкурсу у 2011/2012 навчальному році у галузі науки «Кількісні методи в економіці (статистика, економіко-математичне моделювання)» ( визнані наступні роботи:
- «Циклічні процеси в економіці: виявлення макрогенерацій з використанням логнормальних функцій», автор - студент 6-го курсу економічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Буртник Олександр Сергійович - диплом І ступеня;
- «Прогнозування продаж на виробничому підприємстві на засадах теорії нечіткої логіки», автор - студентка 6-го курсу факультету ІСІТ ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Гусар Ірина Володимирівна – диплом І ступеня;
- «Вейвлет-аналіз доходностей індексів Європейських фондових ринків в періоди кризи та релаксації», автор - студентка 4-го курсу економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ситєнко Анастасія Андріївна - диплом І ступеня;
- «Статистичне моделювання впливу соціально-економічних чинників на розвиток ринку будівництва України», автор - студентка 4-го курсу економічного факультету Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара Тесля Катерина Олегівна - диплом І ступеня.



Серед переможців конкурсу - студенти економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка:
Диплом І ступеня
Ситєнко Анастасія Андріївна (4 курс, спеціальність «Економічна кібернетика»).
Науковий керівник: к.ф.-м.н., доцент кафедри економічної кібернетики Кравець Т. В.
Тема наукової роботи: «Вейвлет-аналіз доходностей індексів Європейських фондових ринків в періоди кризи та релаксації».

Диплом ІІ ступеня
Романюк Ірина Петрівна (2 курс магістратури, спеціальність «Облік та аудит»).
Науковий керівник: Ковтун Н. В.- завідувач кафедри статистики і демографії, д.е.н., проф.
Тема наукової роботи: «Статистичне дослідження інвестиційного процесу в Україні у 1995-2010рр.: регіональний аспект».

Диплом ІІІ ступеня
Петришин Наталя Володимирівна (2 курс, спеціальність «Міжнародна економіка»).
Науковий керівник: Пальян З. О. – доцент кафедри статистики і демографії, к.е.н., доц.
Тема наукової роботи: «Статистичний портрет трудової еміграції в Україні».

Ухань Ксенія Вікторівна (2 курс магістратури, спеціальність «Економічна кібернетика»)
Науковий керівник: Ставицький А.В. – доцент кафедри економічної кібернетики, к.е.н., доц.
Тема наукової роботи: «Моделювання зовнішнього впливу на економіку України в умовах світової економічної кризи».

Переможці конкурсу проявили високий рівень наукової підготовки з напрямів «Статистика» та «Економіко-математичного моделювання», здатність застосовувати сучасні наукові методи для аналізу та прогнозування економічних процесів та явищ. Доповіді учасників конференції супроводжувалися підготовленими на високому рівні презентаціями та характеризувалися досконалим рівнем володіння матеріалом свого дослідження як під час самого 10-ти хвилинного виступу, так і під час відповідей на запитання висококваліфікованої галузевої конкурсної комісії.
Проведений конкурс є чудовою нагодою для молодих науковців розкрити свій інтелектуальний потенціал, порівняти рівень особистих наукових здобутків з досягненнями інших молодих дослідників всієї України.
Налагодити творчі і дружні зв’язки студентам-учасникам допомогла не лише робота на секціях конференції, а й організована економічним факультетом екскурсія Києвом - «Київ крізь віки»!

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ!

Оргкомітет конкурсу


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024