Новини

 

60-річниця визволення України від німецько-фашистських загарбників

27.10.2004
У листопаді цього року наша країна святкує знаменну дату 60-ту річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Будь-яка війна тримає у постійній психологічній напрузі різні групи людей, втягнуті в орбіту цього кривавого соціального лиха. І не тільки під час військових дій, а й після них протягом всього подальшого життя. Війни – різномасштабні, а вони залишають незгладимий слід в людині на все життя.

Ця перемога далася дуже важкою ціною, і нарешті восени 1944-го на нашу рідну землю прийшло довгоочікуване, вистраждане в кровопролитних битвах визволення від загарбників. Україна була однією з найбільш постраждалих країн учасниць війни. За роки Великої Вітчизняної війни загинув кожен шостий її громадянин. Міста і села були спустошені, заводи і фабрики вщент зруйновані, вся країна лежала в руїнах і згарищах.

Незабутнім для киян став день 6 листопада 1943 року, коли війська 1-го Українського фронту під командуванням генерала М.Ф.Ватутіна визволили столицю України місто Київ від фашистських окупантів. Героїчна оборона Києва, яка тривала два з половиною місяці, мала важливе політичне і воєнно-стратегічне значення і значною мірою сприяла зриву гітлерівського плану „блискавичної війни”. Битва за Дніпро і визволення Києва – одна з найвизначніших операцій Великої Вітчизняної війни, епопея масового героїзму воїнів-визволителів.

В цей день ми вшановуємо тричі ветеранів - і війни, і праці, і нашого Київського національного університету імені Тараса Шевченка: сміливих і мужніх, талановитих і працелюбних, які все своє життя присвятили розвитку науки, культури і духовності України, рідного Храму науки і освіти. Багато з них поклали на вівтар перемоги не тільки свою молодість, здоров’я, рідних та друзів, а найцінніше - власне життя.

Так прийміть наші найкращі побажання добра і суспільної єдності, міцного здоров'я та усіляких життєвих гараздів, нехай над Україною завжди буде безхмарне, мирне небо!



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024