Новини

 

Зустріч з відомим адвокатом

26.02.2012
23 лютого 2012 року в рамках проекту «Зустріч з відомим адвокатом» в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, відбулася зустріч із головою Асоціації адвокатів Грузії паном Зазою Хатіашвілі, який відвідав Україну на запрошення Асоціації правників України. Ініціатором цієї зустрічі виступили викладач кафедри нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури юридичного факультету, кандидат юридичних наук Дмитро Володимирович Кухнюк, та студентка четвертого курсу юридичного факультету Злата Симоненко.
Першою європейською перемогою адвоката Зази Хатіашвілі стала виграна ним у Європейському суді з прав людини, у 2003 році, справа Ассанідзе проти Грузії. Студенти мали змогу з перших вуст дізнатися про особливості роботи адвоката в Європейському суді.
Під час зустрічі з студентами юридичного факультету пан Хатіашвілі розповів про реалії життя адвокатського корпусу та «справедливий» суд в Грузії, однією з проблем якого є системне переслідування владою президента Михайла Саакашвілі представників адвокатського корпусу країни. У своєму виступі Заза Хатіашвілі навів безліч доказів на підтвердження факту незаконного впливу на адвокатів. Так, за даними Асоціації адвокатів Грузії, за остатні 7 років в Грузії адвокатам було винесено 143 обвинувальних вироки. Для порівняння: за весь час існування Радянського Союзу до кримінальної відповідальності у Грузинській РСР було засуджено лише 70 - 80 адвокатів. На думку Голови Асоціації адвокатів Грузії, цей факт є одним з підтверджень системного інституційного переслідування представників адвокатської професії в Грузії. Ці висновки підтверджуються також двома висновками Міжнародної обсерваторії адвокатів (International Observatory for Lawyers), яка двічі проводила незалежне дослідження ситуації в Грузії. В своїх висновках, заснованих на вивченні реальних фактів, фахівці організації зазначають, що грузинські адвокати здійснюють свою діяльність під страхом насилля та погроз, а також що в країні відбувається повна дестабілізація незалежної юридичної професії.
Дійсно, після виступу Голови Асоціації адвокатів Грузії, більшість студентів не могли повірити в те, що почули, адже всі вони раніше чули лише про позитивний досвід демократичних реформ в Грузії.
Особливо приємно для гостя було зустріти серед студентів своїх співвітчизників, які навчаються в нашому університеті.
Студенти були дуже вдячні організаторам зустрічі за можливість наочно поспілкуватися з відомим правозахисником там одним з кращих представників адвокатського корпусу Грузії.
Проект «Зустріч з відомим адвокатом», який організований Клубом майбутніх адвокатів Асоціації адвокатів України разом з юридичним факультетом КНУ імені Тараса Шевченка та Лігою студентів Асоціації правників України, має на меті надати студентам можливість поспілкуватися з відомими адвокатами, поставити їм хвилюючі запитання, перейняти у старших колег неоціненний досвід. Робота проекту передбачає тематичні зустрічі студентів юридичних факультетів з адвокатами, чиї імена відомі сьогодні всій Україні.
















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024