Новини

 

РОЗШИРЕННЯ СПІВРОБІТНИЦТВА З ТУЛУЗОЮ

01.02.2012
В рамках співробітництва між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Університетом Поля Сабатьє (Тулуза, Франція) 24 січня 2012 у Тулузі відбулася зустріч делегації нашого університету, на чолі з проректором П.О. Бехом і заучасті декана хімічного факультету Ю.М. Воловенка і заступника декана з наукової роботи З.В. Войтенко, з представниками університету-партнера, на чолі з віце-президентом Університету Поля Сабатьє Жуаном Мартінесом-Вега.

Основною темою бесіди було розширення співробітництва між нашими університетами та внесення змін у чинну Угоду про співробітництво. В новій версії Угоди планується співробітництво не лише з хіміками, а й фізиками, радіофізиками та кібернетиками Університету Поля Сабатьє. Сторони спланували механізм впровадження цієї ідеї. Найближчим часом з Тулузи приїдуть представники відділень фізики та інформатики для представлення оглядових доповідей, що охарактеризують основні наукові напрямками досліджень за вказаними спеціальностями: фізика, інженерія, кібернетика.

Поглиблюватиметься також співробітництво і між хіміками. Дуже цікавою була низка наукових зустрічей на хімічному факультеті та в асоційованих лабораторіях CNRS з науковими групами, що вже співпрацюють з вченими Київського національного університету імені Тараса Шевченка - керівники підпроектів першого франко-українського Міжнародного науково-дослідницького об’єднання (МНДО) з молекулярної хімії: Р.Шовен, В.Мараваль, М.Бальтас, А.Латт, І. Ріко-Лат, С.Мазьєр, Ж.-П. Мажораль, А. Бусексу та тими, хто хоче увійти з нами у співробітництво та побудувати ряд нових наукових мостів між нашими університетами. 25 січня відбулася доповідь координатора МНДО з боку України З.В. Войтенко про основні результати та перспективи розвитку співробітництва. Приємним висновком, який оголошувався практично кожним науковцем Тулузи, був «високий рівень студентів та аспірантів», що вчаться за магістерськими програмами, виконують дипломні та дисертаційні роботи зі спільним керівництвом. Це наш внесок у спільну справу – отримання статусу дослідницького університету та підтримки освітянсько-наукового іміджу України загалом.

Проректор П.О. Бех відвідав також бібліотеку Університету Поля Сабатьє і ознайомився з її роботою. Кожен викладач, співробітник, аспірант, студент мають доступ до електронних наукових баз даних, що дозволяє виконання повного літературного пошуку до миттєвого отримання будь-якої статті в фахових журналах. Такий доступ до літератури є мрією науковців нашого університету, впровадження якої дало б не тільки суттєві позитивні зміни у програмуванні наукових досліджень, але й сприяло б обґрунтованій участі наших науковців у редакціях закордонних високо рейтингових журналів та згоді буди офіційними рецензентами публікацій.
Планується також візит ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка академіка НАН України Л.В. Губерського до Тулузи з метою детального обговорення його ідеї створення спільної кафедри з Університетом Поля Сабатьє та у зв’язку з проведенням зустрічі з Головою Конференції університетів Франції паном Луї Вожелем.



Фото на пам’ять після проведених переговорів щодо поглиблення співпраці (зліва направо: професор Ремі Шовен, координатор МНДО з французької сторони; професор Петро Бех, проректор; професор-фізик Ален Глез, Директор дослідницької лабораторії; професор Мішель Бальтас, директор лабораторії; професор Жуан Мартінес-Вега, віце-президент Університету Поля Сабатьє; академік Арман Латт, Почесний доктор Київського національного університету, професор Зоя Войтенко, координатор МНДО з української сторони, заступник декана з наукової роботи і міжнародних зв’язків хімічного факультету, професор Юліан Воловенко, декан хімічного факультету, професор-кібернетик Луїс Феро, відповідальний за співробітництво з країнами Східної Європи від Університету Поля Сабатьє)


Зустріч з відомим французьким вченим, Почесним доктором Київського національного університету академіком Арманом Латтом.





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024