Новини

 

Програма розвитку кафедри молекулярної біології, біотехнології та біофізики, розроблена Говоруном Д.М.

01.02.2012
ПРОГРАМА
розвитку кафедри молекулярної біології, біотехнології та біофізики Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розроблена членом-кореспондентом НАН України, професором, доктором біологічних наук
Говоруном Дмитром Миколайовичем


1. Обґрунтування необхідності створення програми.
Кафедра молекулярної біології, біотехнології та біофізики Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка доволі молода – її створено разом з Інститутом високих технологій 2009 року. Наступні 5 років будуть періодом її активного становлення, розширення в усіх напрямках навчальної, виховної, методичної і наукової роботи. Зважаючи на це, необхідна перспективна програма розвитку кафедри на найближчі п’ять років.

2. Прогноз тенденцій/змін кафедри.
У наступні роки планується суттєве розширення усіх сфер діяльності кафедри. Нині Інститут високих технологій готує магістрів зі спеціальності “високі технології”. У найближчому майбутньому розпочнеться підготовка бакалаврів з цієї ж спеціальності. Ця нагальна задача буде координуватися з розвитком інших кафедр Інституту високих технологій - нанофізики конденсованих середовищ, супрамолекулярної хімії та біохімії, математики, теоретичної фізики та комп’ютерних технологій – з метою забезпечення новітньої фундаментальної, міждисциплінарної освіти студентів та наукових досліджень, що відповідають міжнародним, зокрема європейським стандартам.

3. Концепція розвитку кафедри.
3.1. Орієнтири концепції.
Загальна концепція розвитку кафедри – реалізація в освіті та науці міждисциплінарного підходу з метою підготовки висококваліфікованих спеціалістів, які би володіли не тільки ґрунтовними знаннями з різних дисциплін, а й мали міждисциплінарну освіту, широке мислення, яке охоплювало би суміжні галузі природознавства. У наукових досліджень важливою є орієнтація на пріоритетні напрямки, які знаходяться на межі таких класичних дисциплін як нанофізика, науки про живе, супрамолекулярна хімія.
3.2. Обґрунтування концептуальної ідеї розвитку кафедри.
Викладена вище концепція розвитку кафедри базується на необхідності, з одного боку, введення інтенсивних програм для навчання студентів, здатних оволодіти фундаментальними знаннями в галузі природничих наук – хімії, фізики, біології, інформаційних технологій. З іншого боку - нагальною є необхідність підвищення якості та конкурентоспроможності наукових досліджень у цих галузях, формування науковців нового покоління, орієнтованих на розв’язання найнагальніших завдань сучасної науки.

4. Призначення, мета і завдання розвитку кафедри.
Призначення, мета і завдання розвитку кафедри узгоджуються з основним призначенням, метою та завданням Інституту високих технологій: підготовка та перепідготовка висококваліфікованих науковців нового покоління, здатних розв’язувати нагальні проблеми сучасного природознавства з використанням новітніх технологій, у яких під час навчання будуть сформовані широкий світогляд, розуміння необхідності тісної міжнародної співпраці, творче мислення, вміння розв’язувати нестандартні задачі тощо.

5. Пріоритетні напрямки роботи кафедри.
Пріоритетними напрямками роботи кафедри є: активна навчально-методична діяльність; створення нових курсів, спецкурсів та програм, навчальних посібників, підручників, лабораторних робіт; наукова робота кафедри у новітніх галузях науки та технологій; громадська діяльність.

6. Основні механізми реалізації програми розвитку кафедри.
6.1. Структура організації навчально-виховної роботи
Навчально-методичну роботу кафедри буде спрямовано, насамперед, на розробку та постійне оновлення уже введених до навчального плану курсів та спецкурсів. Це буде гармонізуватися з основними завданнями Інституту високих технологій, а саме - підготовкою та перепідготовкою висококваліфікованих науковців нового покоління, здатних вирішувати найсучасніші проблеми у царині природничих наук з використанням новітніх міждисциплінарних підходів.
Кафедра сконцентрує свої зусилля на низці перспективних аспектів науково-методичної діяльності:
- інтеграція до робочих програм курсів та спецкурсів новітньої інформації щодо останніх наукових досягнень у відповідних галузях природничих наук;
- створення програм загальних курсів з молекулярної біології, біотехнології та біофізики для бакалаврату Інституту високих технологій. Ці курси ґрунтуватимуться на нових, оригінальних концепціях і будуть покликані забезпечити якнайширше розуміння студентами основ новітніх високих технологій;
- створення нових спецкурсів для бакалаврів та магістрів з найперспективніших напрямів розвитку сучасних технологій, зокрема, клітинних та квантово-біофізичних;
- вдосконалення існуючих та розробка нових лабораторних робіт; суттєва модернізація їхньої матеріальної бази у тісній співпраці з науковими установами НАН та НАМН України;
- модернізація програми навчально-наукової та ознайомчої практики студентів;
- суттєве оновлення підручникової бази, зокрема, за рахунок створення електронних підручників та посібників, аналоги яких відсутні на теренах СНД;
- викладання спецкурсів та проведення наукових семінарів англійською мовою. . По которым выбирается Ткань для перетяжки мебели. Столы, мягкие диваны. Контора Первый иск помощь адвоката в суде решение сложных дел. lån uten sikkerhet Радуюсь когда думаю про отдых в Карпатах, как там прекрасно.
Наукову роботу кафедри молекулярної біології, біотехнології та біофізики буде сконцентровано у новітніх міждисциплінарних галузях молекулярної біології, молекулярної та клітинної біотехнології і молекулярної та квантової біофізики з використанням найсучасніших методів та обладнання. Результатом стануть публікації у наукових журналах з високим рейтингом. Найголовнішими аспектами наукової роботи кафедри будуть вважатися такі:
- забезпечення проведення наукових досліджень у найпередовіших галузях науки, на її передньому краї шляхом постійного аналізу світової наукової літератури та впровадження оригінальних творчих ідей. Запорукою цього стане підвищена увага до підбору наукових працівників НДЧ, стимуляції їх творчої діяльності;
- підготовка через аспірантуру та докторантуру наукових кадрів, які б з самого початку своєї наукової діяльності керувалися ідеями міждисциплінарності наукових досліджень;
- участь у науковому процесі студентів, підготовка їх до вступу в аспірантуру;
- пріоритетність міжнародної співпраці з провідними світовими науковими центрами на грантовій основі;
- суттєве збільшення позабюджетного фінансування наукових досліджень на грантовій основі, а також за рахунок взаємовигідних стосунків з бізнесовими структурами;
- впровадження результатів наукових досліджень у навчальний процес та наукову практику;
- якнайширша участь у міжнародних та вітчизняних наукових конференціях, виставках, семінарах тощо із залучення до цього студентів та аспірантів.
6.3. Підготовка професорсько-викладацького складу.
Одним з найнагальніших питань, розв’язанню якого найближчими роками буде приділятися чільна увага, - це кадрова політика. З розширенням і поглибленням діяльності Інституту високих технологій оновлення і вдосконалення кадрового складу кафедри буде необхідне для викладання нових курсів та спецкурсів, а також проведення наукових досліджень. Кафедра буде рекомендувати керівництву університету до зарахування до її складу не тільки досвідчених викладачів і науковців, а й перспективних молодих фахівців, які отримали досвід наукової та педагогічної діяльності під час стажування за кордоном і зарекомендували себе як ефективні науковці у новітніх галузях молекулярної біології, біотехнології та біофізики.
6.4. Робота кураторів.
Планується активна участь кафедри в усіх напрямках громадської діяльності університету разом зі студентами - для цього будуть залучатися куратори кафедри. Постійна взаємодія кураторів зі студентами сприяє підвищенню їхнього освітнього рівня, активній участі у науковій роботі та громадській діяльності.
Особливу увагу тут буде закцентовано на участі як членів кафедри, так і її студенів та аспірантів у численних PR-міроприємствах з використанням мас-медіа, різноманітних конкурсах з метою популяризації ідеї міждисциплінарності як безальтернативного науково-педагогічного, інноваційного підходу на сучасному, глобально-інформаційному етапі розвитку суспільства.
6.5. Перспективний план навчальних і наукових публікацій.
Навчальні публікації: підготувати підручники та посібники із загальних курсів (біоінформатики, молекулярної та квантової біофізики, молекулярної імунології), що реалізували б ідею міждисциплінарності в освіті; готувати інтерактивні віртуальні лабораторні роботи з молекулярної біології, біотехнології та біофізики; навчальні посібники з нових спецкурсів.
Наукові публікації: сприяти публікаціям результатів досліджень наукових працівників та студентів у найбільш рейтингових журналах, зокрема, Journal of American Chemical Society, Journal of Physical Chemistry, Journal of Chemical Physics, Physical Chemistry Chemical Physics, Journal of Biomolecular Stucture and Dynamics тощо.

7. Основні умови успішного здійснення програми
Основні умови успішного розвитку – це правильний підбір педагогічно-наукових кадрів і розширення матеріальної бази кафедри. Щодо останньої передумови, то кафедра сконцентрує свої зусилля на отриманні вітчизняних та закордонних грантів на виконання наукових проектів, які дадуть можливість придбати нове обладнання для наукових досліджень.


Обговорено та прийнято за основу рішенням кафедри молекулярної біології, біотехнології та біофізики (витяг із протоколу засідання кафедри № 2 від 11.01.2012 р.)



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024