Новини

 

Міжнародні програми академічних обмінів

26.12.2011
Сполучені Штати Америки є однією із країн, яка вже багато років поспіль підтримує міжнародні програми академічних обмінів, надає гранти на навчання, приділяє увагу інноваційним програмам розвитку лідерського потенціалу з метою покращення якості надання освітніх послуг. Успішно працюють такі програми:
1) Програма ім. Фулбрайта — це найстаріша і найбільш відома у світі програма наукових обмінів Сполучених Штатів Америки. Вона діє з 1946 року, нині — у 155 країнах світу.
2) IREX (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) - це міжнародна неприбуткова організація, що адмініструє інноваційні програми для розвитку лідерського потенціалу з метою покращення якості освіти, посилення впливу незалежних ЗМІ та сприяння розвитку плюралістичного громадського суспільства.
З часу свого заснування у 1968 р., IREX щороку витрачає на програми приблизно 50 мільйонів доларів. В організації працює понад 500 професіоналів у різних куточках світу. IREX та IREX-Europe адмініструють програми та надають консультації у більш ніж 50 країнах.
3) Програма «Opportunity grants» - дозволяє отримати фінансову підтримку пов’язану з витрати на вступ до ВНЗ США (оплата візи, переклади офіційних документів, вартість авіа квитків тощо).
В минулому році 1727 студентів з України прибули на навчання до США за всіма програмами обміну. В період з 2000 по 2011 роки загальна кількість Українських студентів склала біля 20.000 чоловік. До України в цей же період приїхало більше 1.300 американських студентів. Найпопулярнішими університетами для навчання за магістерськими програми та здобуття наукового звання «доктор наук» стали: Університет Пердю, Гарвард, Університет міста Хьюстон та Університет міста Іллінойс.
На сьогодні, наш університет має 160 двосторонніх партнерських угод з 145 університетами та 15 міжнародними організаціями з 50 країн світу. Проте, разом з успішними прикладами багаторічної плідної співпраці з Європейськими та Східними партнерами, університет, на жаль, не має регулярних зв’язків з Американськими Вищими навчальними закладами та організаціями (в 1995 році була підписана 5-ти річна між факультетська угода між Інститутом філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Українським науковим інститутом Гарвардського університету). З метою ознайомлення з механізмами функціонування системи вищої освіти США та задля встановлення партнерських відносин з провідними університетами, за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та за особистого сприяння Першого заступника Міністра Суліми Євгена Миколайовича, була сформована делегація з представників провідних університетів України для офіційного візиту до Сполучених Штатів Америки 3 6 по 16 грудня. До складу делегації увійшли представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та провідних університетів нашої країни. Делегацію очолив Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Миколайович Суліма.
Програма перебування включала відвідання 3 міст: Вашингтона, Бостона та Ралі. Під час перебування в США делегація представників системи вищої освіти України відвідала Державний Департамент США, Американську Раду з питань освіти, агенції по акредитації та оцінці якості освіти, Інститут міжнародної освіти, Асоціацію Американських університетів, Університет імені Джорджа Вашингтона, Університет Гарвард, Массачусетський інститут технологій, Університет Дьюк, Державний університет Північної Кароліни, Університет Північної Кароліни і місті Чепел Хілл, бізнес-інкубатор при Державному університеті Північної Кароліни. В ході поїздки були встановлені персональні контакти з представниками згаданих інституцій та домовлено про подальшу співпрацю у сфері академічної мобільності, трансферту технологій, студентських обмінів, а також можливості гармонізації магістерських програм з метою можливості отримання подвійних дипломів, спільного написання дипломних робіт. Крім того, результатом роботи стала можливість для наших вчених та науковців розпочати співпрацю з їхніми американськими колегами. Вважаю за необхідне зазначити,що всі витрати на дану поїздку взяла на себе американська сторона, що є безперечними свідченням готовності розпочати активну співпрацю з кращими ВНЗ України, зокрема нашим університетом.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024