Новини

 

Слов’янське Різдво

28.12.2011
27 грудня студенти Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відсвяткували Різдво по-слов’янськи. Організаторами дійства стали студенти різних слов’янських спеціальностей, які привітали своїх колег із новорічними святами.
Креативності студентів немає меж, що й довели організатори, влаштувавши сучасну інтерпретацію гоголівської «Ночі перед Різдвом». Гості заходу побачили традиції святкування Різдва у чехів, сербів, словаків, болгар, білорусів та українців.
Славко Спілбергович – божевільний режисер постановки слов’янського Різдва продемонстрував кадр перший у вигляді інсценування чеської традиції «трусіння дерева» молодицями, які шукають майбутніх Вакул. У цьому ж кадрі гості дійства побачили самого коваля, який діставав золотого коропа з царського озера для Оксани.
Кадр другий: Мольфар прочитав думки викладачів, звертаючись за допомогою до давньоукраїнських традицій віщувань.
Сербські молодики представили кадр третій. Хлопці-студенти розмовляли про новорічні подарунки своїм коханим. Після цього красуні-дівчата показали їм слов’янську музичну рекламу.
Кадр четвертий: словацькі традиції «обливання водою» та «вмокання хліба у вино». Також хорвати поворожили разом з присутніми на яблуках і подарували інтерпретацію пісні «Тиха ніч» хорвацькою та словенською, що справило неабияке враження на гостей свята.
Болгари (кадр п’ятий) представили постановку сучасної гоголівської «Ночі перед Різдвом» у своєму баченні. Замість Оксани – дівчина Славка, замість Вакули-коваля – металург, який уклав контракт із темними силами, аби подарувати панночці найкращу скриню у світі.
Білоруси заспівали колядку та почастували присутніх смачненькою випічкою з національної кухні.
Перед останнім кадром гостям запропонували пограти в лотерею від Феї. Ніхто не залишився без подарунків!!!
Завершили слов’янське Різдво українці, у яких не віднімеш колориту ментальності. У нас і в пісні, і в танці така щирість, що аж за душу бере. Ну вміють же наші!!!
Олександра Борейчук,
Інституту філології







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024