Новини

 

Подорож різдвяною Європою

23.12.2011
А чи хотіли б ви здійснити подорож Європою за півтори години? А хто б не хотів? 22 грудня 2011 року у стінах Інституту філології відбулася така мандрівка, хто її проґавив, той нехай кусає собі лікті :) Студенти та викладачі представляли традиції країн Європи, мови яких вивчають. Вони продемонстрували, як святкують різдвяні свята у Німеччині, Великій Британії, Франції, Італії, Болгарії, Хорватії, Білорусії, Польщі та Сербії.
Святкування почали своїм виступом англійці. Всі присутні побачили британських оленів, Санта Клауса та насолодилися популярною у всьому світі піснею "Jingle bells".
Наступними презентували себе витончені французи, які розповіли про вертеп, традицію випікання торта у формі оцупка (поліна) та про дарування кольорових шкарпеток на Різдво. Тендітні філологині в ролі француженок проспівали різдвяну пісеньку, що справило неабияке враження на гостей свята.
«Універсальні» німці, які увібрали традиції усієї європейської родини, заспівали «Тиху ніч» німецькою та українською мовами. Лаконічність їхнього виступу запам’яталася всім.
Студенти-італійці застерігали усіх, хто буде в Італії на різдвяні свята дивитися пильно вгору, адже, не доведи Господи, на голову може звалитися стара шафа, відро чи якась інша річ. Італійці – народ забобонний, тому під Новий рік викидають з балконів старі меблі та речі. Ну навіщо у Новий рік входити зі старим непотребом?
Першими слов’янський простір презентували серби та болгари. Студенти розповіли про «баніцу» та «ібініцу», які є традиційними різдвяними стравами країн.
Сусіди хорвати розповіли про схожі традиції з українцями та пригостили гостей національною смакотою.
Поляки своєю презентацією підкорили всіх! Вони не лише співали, а й розіграли різдвяну виставу про короля та чорта. У кінці запальні студенти-поляки залучили всіх присутніх до звичаю «переламування обкладинки».
Останньою зупинкою різдвяної подорожі стала Білорусія. Студенти, які вивчають цю мову, заспівали пісню про народження Христа.
Мандрівка країнами Європи завершилася частуванням гостей традиційними стравами представлених країн. Усі присутні скуштували англійський пудинг, французький торт, пиріг від італійців, гарбуз у спеціальному соусі від сербів та болгарів, кутю та драники від білорусів. Було дуже смачно :)
Борейчук Олександра,
Інституту філології









Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024