Новини

 

Найкращі студенти юридичного факультету взяли участь у відкритті Всеукраїнського тижня права

13.12.2011
5 грудня 2011 року 5 найкращих студентів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, члени Наукового товариства студентів та аспірантів Михайло Кормило, 3 курс; Дар’я Жук, 1 курс; Дар’я Туранська, 3 курс; Руслан Мельниченко, 3 курс; Юлія Косткіна, 3 курс взяли участь в урочистому відкритті Всеукраїнського тижня права, яке відбулося у приміщенні Міністерства юстиції України за адресою пров. Рильського, 10.
Відкрив захід міністр юстиції України О. Лавринович, який привітав учасників дійства – викладачів та студентів юридичних вишів, юристів-практиків, членів Координаційного ради молодих юристів України при Міністерстві юстиції України, інших фахівців у сфері права. Із вітальними промовами виступили суддя Конституційного Суду України Петро Стецюк, координатор проектів ОБСЄ в Україні Любомир Копай, директор Представництва ООН в Україні Рікарда Рігер, директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Юрій Шемшученко, директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко, віце-президент НАПрН України Володимир Тихий та ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський.
Любомир Копай, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, у своїй промові наголосив на місії ОБСЄ підтримати проведення Всеукраїнського тижня права як складової правової просвітництва та підвищення правової свідомості населення. Основними засобами реалізації цих програм він вважає тренінги, що продемонструють легітимну взаємодію з органами влади.
Голова Представництва ООН в Україні Рікарда Рігер зазначила, що програма розвитку ООН високо цінує співпрацю з Міністерством юстиції України у сфері прав людини та вони напоготові прийти на допомогу щодо реалізації усього, що гарантується законодавством у сфері гендерної, антикорупційної політики і т.д. Окрім цього, вона торкнулася проблеми імплементації програм, пов’язаних із сприянням доступу до правосуддя, усунення проблем у вищих ешелонах влади. Вона також висловила захоплення щодо того, що в нашій країні у такому важливому питанні, як система розподілу влади, верховенство права відіграє ключову роль.
Наступний доповідач Юрій Шемшученко, директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, розпочав свою промову із згадки про В. Корецького – видатного вченого у сфері міжнародного права, зокрема прав людини, що був у складі групи, яка розробляла Загальну декларацію прав людини у 1948 році. Також пан Шемшученко високо оцінив Указ Президента України «Про підтримку ініціативи зі створення Конституційної Асамблеї». Її склад становитиме за прогнозами 100 осіб, серед яких будуть і видатні діячі нашого університету – Л. В. Губерський та Н.Г. Шукліна.
Постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді А.О. Селіванов у своїй промові наголошував на важливості реалізації прав людини, зокрема фаховими юристами. Він розповів про 3 категорії, на які поділяються правники, та про те, що найбільше з них цінуються ті, хто є юристами не стільки за професією, скільки за покликанням. А.О. Селіванов зазначив, що майбутнє країни, у якій права людини понад усе, залежить саме від правової еліти, завершивши фразою Отто фон Бісмарка: «Розум історією ніколи не керує. Розум допомагає бачити наперед».
Виступ Володимира Тихого, віце-президента Національної академії правових наук України, був присвячений порівняльній характеристиці ставленню до прав людини у СРСР та у наш час. Він зазначив, що країни соціалістичного табору голосували проти Загальної Декларації прав людини, вважаючи її антирадянською літературою, за зберігання і поширення якої наступала кримінальна відповідальність за статтею 69 Радянської Конституції. Він висловив захоплення, що сьогодні суспільство ставитиметься до прав людини як до найбільшої цінності, а не як в епоху марксизму, коли їх вважали химерними.
Підбив підсумки Л.В. Губерський, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, що змусив усіх задуматись про нашу українську освіту та про стан суспільства загалом, 20 років тому і сьогодні. Адже зі спробами запровадження верховенства права та прав людини перед нами постали більш складні задачі, зокрема у галузі юридичної освіти. Він зазначив, що хоч у наш час в Україні існує близько 160 вищих навчальних закладів, які готують юристів, однак справжніх фахівців не вистачає. Адже елементарні правові знання та правова культура мають даватися ще у школі, формуюючи справжніх громадян ще з дитячих років.
Продовженням відкриття Всеукраїнського тижня права став Всеукраїнський урок на тему «Права людини», проведений Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини Валерією Лутковською, що почала з основних засад Загальної декларації прав людини, історії її ратифікації в Україні. Вона також наголошувала на актуальних проблемах, що постали перед людством, звертаючись зокрема до питань про катування, смертну кару, евтаназію і т.д. Також вона ознайомила слухачів із змістом найцікавіших справ, розглянутих Європейським судом з прав людини за позовами проти України, наприклад, справи «Іванов проти України», «Харченко проти України» і т.д. Також вона розповіла про процедуру подання заяв до ЄСПЛ, а також виконання рішень суду Україною. Велику увагу фахівець зосередила на питанні про необхідність встановлення ефективного механізму виконання рішень національних судів. Валерія Лутковська зазначила, що, на жаль, українські правоохоронні органи і суди не використовують Конвенцію належним чином, тому що європейське право, його історія відрізняються від українського, звідси і невелика кількість ефективних рішень. Проблеми, висвітлені у її промові, викликали жваві дискусії серед слухачів.





Звіт підготовлений
Дар’єю Жук,
членом НТСА, учасником заходу





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024