Новини

 

Центр українознавства презентує

25.06.2004
Український здвиг: Закерзоння. 1939—1947.



Сергійчук Володимир


У книзі, якою започатковується п'ятитомне видання документів і матеріалів про український національно-визвольний рух за відновлення й утвердження власної держави нашого народу з початком Другої світової війни, розповідається про пробудження національної свідомості лемків, надсянців, холмщан і підляшан, котрі протягом багатьох століть були поневолені чужинцями. На конкретних фактах показано, як поряд із жертовним відродженням українства в Закерзонні тут у 1939—1941 роках готувався плацдарм для розгортання визвольної боротьби на Великій Україні.

Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.

Велику допомогу у підготовці цієї книги надали працівник Національного архіву Канади Мирон Момрик, професор Петро Потічний (Торонто), ветеран української національно-визвольної боротьби в Закерзонні Євген Штендера (Оттава) і голова Фундації Українського Вільного Університету в Нью-Йорку професор Володимир Стойко.


Військово-історичні праці. Листи.



Петрів Всеволод


До другого збірника військово-історичних праць Військового мі-міністра і начальника Генерального Штабу армії Української Народної Республіки генерал-хорунжого Всеволода Петріва (1883—1948) увійшли його невідомі розвідки про розвиток військової справи українського та інших народів світу, які в Україні публікуються вперше.

Друге видання праць Всеволода Петріва розраховане на всіх тих, хто цікавиться історією військового мистецтва і минулим нашого народу. Воно може зацікавити і тих, хто хотів би оцінити стратегію і тактику збройних сил інших держав.

Велику допомогу в підготовці цієї книги упорядник одержав від родини генерала Всеволода Петріва, яка мешкає в США, - сина Святослава, невістки Катерини та онуків Всеволода і Юрія, а також від багаторічного співробітника Української Вільної Академії наук у США Оксани Радиш-Міяковської та пані Оксани Іващенко.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024