Новини

 

Інституту філології - 10 років

11.11.2011
11 листопада в Актовій залі Червоного корпусу відбувся святковий концерт з нагоди 10-річчя Інституту філології.

Місяці планувань, тижні підготовки, останні дні репетицій, хвилини до початку святкування… А перед тим – 10 років становлення, сповненого злетів і падінь, надій і розчарувань, щоденної самовідданої праці викладачів і творчих здобутків студентства. Результат не забарився: «Сьогодні Інститут філології відбувся. Ідея спрацювала», – підбив підсумки багаторічної роботи директор інституту професор Григорій Семенюк. З нагоди першого значного ювілею найбільшого структурного підрозділу університету імені Тараса Шевченка 11 листопада в Актовій залі Червоного корпусу відбувся святковий вечір. Філологічна alma-mater запросила своїх найкращих вихованців і почесних гостей взяти участь в урочистостях на її честь. Ведучими концерту були Юрій Горбунов і студентка інституту Марина Наконечна.

Ювілейний вечір своїм привітанням відкрив ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський. «Скільки існує університет, стільки ж існує і філологічна школа в ньому», – почав свій виступ коротким екскурсом в минуле Леонід Васильович. Ректор наголосив на довголітній усталеності традицій університетської освіти, «які з гордістю несе колектив Інституту філології». «Як і всяка нова структура», – вважає очільник університету, – «інститут вимагає вдосконалення». На цьому нелегкому шляху ректор пообіцяв ювіляру надійну матеріальну підтримку, а викладацькому складу побажав, «щоб у колективі завжди панувала творча, доброзичлива атмосфера, бо саме тоді буде успіх». Справжнім подарунком для педагогічного колективу інституту стало присвоєння найактивнішим співробітникам почесних відзнак і нагород, що їх вручив ректор.

Директор Інституту філології професор Григорій Семенюк розповів присутнім про здобутки інституту, окреслив стратегію розвитку навчального закладу на найближчі роки: «Ми працюємо над запровадженням подвійних дипломів, йдемо на відкриту дискусію зі студентами з метою покращення наукових планів та результатів конструктивного діалогу». Григорій Фокович поставив високе завдання перед інститутом – підняти рейтинг університету імені Тараса Шевченка за рахунок поліпшення якості освіти в його найбільшому підрозділі.

На концерт завітав один із давніх і щирих друзів університету й Інституту філології - ректор Київського інституту музики ім. Р.Глієра Олександр Злотник. Відомий композитор назвав наш університет флагманом української освіти, а з ювіляром поділився своєю любов’ю до Слова Олександр Йосипович побажав усій філологічній родині і в майбутньому «тримати великий стяг Слова, освіти, прославляючи Україну». Шановний гість зробив приємний подарунок усім присутнім – заспівав символічну для святкової події пісню «Родина».

Привітав Інститут філології з його першим значним ювілеєм і Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Він надіслав урядову телеграму. Крім того, святкові листи надійшли від колег зі Львова, Кам’янця-Подільського, Бердичева, Полтави та ін.

З привітанням від Президії Національної Академії Наук України виступив професор Микола Жулинський. Він назвав Інститут філології «духовним серцем університету".

Ювіляра привітало чудовими українськими та італійськими піснями тріо тенорів «Солов’ї України» академічного ансамблю МВС України. Їхній виступ зірвав шалені оплески зали.

Голова Міжнародного благодійного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого Валентина Стрілько зазначила: «Тут навчається еліта України… Я пишаюся тим, що є випускницею цього закладу». Вона побажала філологічній родині «здоров’я, щастя, багатства, бо талант у вас вже є». Голова фонду вручила директору інституту Диплом «За особливий внесок у розвиток української науки» та монету – точну копію медалі Ярослава Мудрого. Дипломи та премії отримали також деякі викладачі та співробітники Інституту філології.

З вітальним словом виступив директор Департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва Володимир Яценківський. Пан Володимир розповів про неоціненне значення у його житті навчання у стінах Жовтого корпусу: «Ми виходили з цього закладу друзями, закоханими, особистостями… Ким би ми не стали, ми, перш за все, філологи. Дякую, що навчили нас цінувати один одного».

Привітала рідний навчальний заклад і подарувала йому свій найбільший скарб – пісню з глибин душі незрівняна Ніна Матвієнко. Випускниця 1975 року побажала філологам, щоб розголос про їхні добрі справи почули небеса.

Відзнаки разом з привітанням вручив філологам заступник голови Київської міської держадміністрації Леонід Новохатько.

Випускник 1953 року, відомий український письменник Юрій Мушкетик розповів, що «багато доброго згадується йому з університетських часів. Він дав нам знання, мудрих вчителів, друзів, а кому пощастило – і кохання. Він навчив нас жити, поважати один одного і любити рідну землю». Юрій Михайлович звернувся до молоді, аби вона усвідомила велич місії, що на неї покладена: «Вам йти в народ, нести Слово Шевченка, Правди, ідею України».

Приємно здивувала публіку своїм театральним виступом ще одна талановита випускниця – акторка Галина Стефанова. Пані Галина вибрала доволі ексцентричний образ для свого виступу. Вона інсценізувала уривок з «Польових досліджень…» Оксани Забужко.

Своєю любов’ю до філології поділився також вихованець колишнього факультету (сьогодні – Інституту філології) письменник Іван Малкович: «Філологія – це наука найтонших енергій. На жаль, ми часто забуваємо про це». Видавець наголосив, що дуже важливо усвідомлювати першість Слова у світобудові, бо без цього знання жодна система не запрацює. Іван Антонович побажав інституту довгих літ життя і процвітання.
Вітальний номер підготували також студенти старших курсів інституту. Вони розповіли усім присутніми про те, чим для них є філологія і подарували ювіляру пісенно-танцювальний номер.

Інститут філології привітатли також учні Київської спеціалізованої гімназії східних мов №1. Діти підготували особливий танцювальний номер. В ньому вони розкрили національні особливості різних народів світу, яких об’єднує спільна квітка Слова. Це – те, що дано всім народам разом і кожному народу окремо.

Рідний інститут не міг не привітати народний ансамбль української музики «Роксоланія», який, до речі, є ровесником ювіляра. На сцені розігралася феєрія української пісенної душі, з танцями, шквалом емоцій і навіть – заграванням. Солістка ансамблю спустилася зі сцени та закружляла в запальному танці з заступником директора Інституту філології.

Концерт завершився феєричним виступом Народних артистів України квартету «Гетьман». Співаки подарували ювіляру декілька пісень, одна з яких – «Рідня» – ще раз нагадала всім присутнім про нерозривні зв’язки, що об’єднують велику філологічну родину.

Святковий концерт закінчився, а Інститут філології, перегорнувши сторінку останньої глави ювілейного розділу, зробив перший запис на новому аркуші свого літопису: «Інститут відбувся. Далі – лише вдосконалення».

Анна Ращенко, прес-центр Інституту філології






































ФОТО: Юрія Тивончука/Прес-центр КНУ
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024