Новини

 

Виставка «Оксанина лялька» на економічному факультеті

07.11.2011
Впродовж років доброю традицією на факультеті стало вітання у його стінах шанованих та дорогих гостей! Листопад не став винятком! І дійсно 4 листопада 2011 р. до нас завітали неабиякі гості, а саме – ошатні ляльки-панянки, що вразили усіх своєю красою, елегантністю та колоритом. Яскравою подією у культурному житті студентства стало відкриття у стінах економічної альма-матер персональної виставки авторської ляльки Оксани Смереки-Малик.




«Це ніби маленька казкова країна, що відкриває перед нами свої таємниці! Ляльки ніби живі: кожна має свій образ та свою історію, вони рухаються, розмовляють, сміються, танцюють…» – ось перше враження про побачене.

Під час відкриття виставки пані Оксана розповідала багато цікавого про чарівний світ ляльки-мотанки та поділилися окремими секретами їх створення на майстер-класі. Так, чимало охочих студентів долучилися до витоків народного мистецтва та забрали з собою додому власноруч виготовлений оберіг!

Хто ж така пані Оксана і що привело її у неймовірний «ляльковий світ»?

Оксана Смерека-Малик – за фахом філолог-романіст, за посадою – директор Художнього ліцею при Львівській національній академії мистецтв. Лялькарка, писанкарка. Авторка кількох поетичних книг, дипломантка ХІІ конкурсу імені Мирона Утриска.

Народилася Оксана Смерека в Бережанах на Тернопільщині, а зросла у прикарпатському містечку Надвірна на Івано-Франківщині, де й сформувалося її відчуття природи, народної пісні та звичаєвості, розуміння народних мистецтв.

Виставка "Оксанина лялька" – єдина колекція, створена циклами: "Карпатія: дівки, газдині, молодиці", "Князівни і боярині", "Львів'янки – пані та панянки", "Зимове задзеркалля", "Небесна сторожа", "Ангельські хори", "Маків цвіт", "Сни серпневого поля" тощо. Майже кожна лялька має своє ім'я і своє "обличчя". Хоч Оксанині ляльки, як і обереги – без облич, а проте вони відрізняються від звиклих народних ляльок. Мисткиня створила "каркасну мотанку", поєднавши традицію і новаторство. Власне, за рахунок каркасу, її ляльки дуже динамічні, наче рухомі. Тут навіть не костюми, а самі пози передають характер і типаж, створюють враження живої картини. Колориту додають голівки – очіпки, хустки, чільця, віночки.

Кольори – від яскравих гуцульських мотивів – до бежевих у міських та до білих із сріблом у князівському вбранні, – ніби відбивають українське суспільство з його культурою одягу.

Майстриня була учасницею:

ІІ Львівського фестивалю "Ляльковий світ",
виставок "Авторська ялинка", "Мистецький вертеп",
фестивалю "Етнолялька-2011" (Львів),
фестивалю майстрів народного мистецтва "Україна! ЙоЙ" (м. Южне Одеської області),
благодійного Аукціону Мрій у Прем`єр Палаці (Київ)
міжнародного фестивалю майстрів народного мистецтва "Керамздвиг 2011" (с.Опішня на Полтавщині).
У 2010-2011 роках відбулися персональні виставки:

в Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара" (Київ)
у Художньому ліцеї при ЛНАМ (Львів),
в Палаці мистецтв музею "Дрогобиччина" (Дрогобич на Львівщині),
в Музеї історії Надвірнянщини (Надвірна Івано-Франківської області)
в Музеї гетьманства в Києві
в Чернігівському обласному художньому музеї
в Музеї писанки в Коломиї на Івано-Франківщині.
Спільно з черкаською майстринею Ларисою Теліженко Оксана Смерека-Малик створила триметрову ляльку-мотанку, що увійшла до Книги рекордів України.

Тому не втратьте свою можливість – завітайте на виставку! Повірте, це варто побачити!

Більше інформації про мисткиню можна знайти на сайті http://lyalka.lviv.ua

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024