Новини

 

„Задзеркалля студентського самоврядування”

04.06.2004
Частина перша: Консолідація ворогуючих сил


Консолідація сил студентського самоврядування Київського університету нарешті починає набирати обертів. Нещодавно в pаді засідань Вченої ради юридичного факультету було проведено круглий стіл на тему “Проблеми студентського самоврядування у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та шляхи їх вирішення”, який продовжився звітно-виборчою конференцією наступного дня.

Присутніх була невичерпна кількість, адже наближаються перевибори Голови Студентського парламенту, на посаду якого претендують багато кандидатів. Не секрет, яку молодіжну політику поширює вищезгаданий орган. Прогресивний крок на поліпшення стану студентського самоврядування університету так і не відбувся, як обіцяли. Отож є над чим подумати делегатам, перш ніж обирати нового лідера.

Серед учасників круглого столу можна було побачити і діючого Голову Івана Слободяника, Голову Наукового Товариства Студентів та Аспірантів університету - Юлію Кравченко, Голову Студентської ради студмістечка - Дмитра Коломойця, заступника голови ППО по роботі зі студентами – В’ячеслава Шамрая, заступника Голови ППО студентів – Дмитра Кулібабу. Молоді люди вирішували наболілу проблему студентського самоврядування університету, яка виявилась глобальною і актуальною не тільки в стінах нашої Альма Матер, а й в інших навчальних закладах України. Перш за все, основне, що не виходить у лідерів молодіжної політики – це поєднувати роботу різних діючих органів студентського самоврядування між собою, в наслідок чого і виникають аспекти не дуже гарної співпраці. Не можуть вони і розділити певні повноваження та функції цих органів між собою та загалом.

Диспут розcтавив все на свої місця. Виступи всіх представників вище згаданих органів студентського самоврядування вплинули обрати новий девіз роботи починаючих у цій нелегкій справі: “Разом, ми ефективніше зможемо реалізувати задуману політику, більше та якісніше виконати роботу на відміну від окремих організацій та органів самоврядування”.

Залишається тільки сподіватися, що дійсно нові керівники студентської політичної структури стануть кращими за попередників і нарешті знайдуть згоду між собою та в спільних справах. Адже в їх руках доля всіх студентських організацій університету, які в свою чергу мають рівнятися, а не подавати вищим органам приклад.


Частина друга: Лідер у білому – наступник парламентського батька


Делегатів зібралося близько 60 – кількість непереконлива, але що ж робити, коли студентів не хвилює доля студентського самоврядування в їхньому університеті, потім будуть обурюватися. Порядок денний конференції оголосив діючий голова Іван Слободяник. Робота проходила в таких напрямках: внесення змін до порядку денного, звіт голови Студентського парламенту за річну діяльність, висунення кандидатів та обрання нового голови.

Вступила в дію зміна квоти делегатів до 5 чоловік з кожного факультету та інституту, хоча з цим і не погоджувались деякі делегати, зокрема діюча опозиція. Пізніше вже прийшли до спільного знаменника, врешті погодилися на квоту 5 чоловік.

Наступним був звіт Голови, який на відміну від дискусій пропорційності делегатів був цікавішим. Іван розповідав студентам про те, що цей рік на диво був дуже плодоносним. Вдалося влаштувати багато вечірок, налагодити співпрацю з польськими лідерами студентського самоврядування, влаштувати зустріч ректора з лідерами студентського самоврядування університету, де обговорювались питання про створення студентського дому в колишньому дитячому садку на ВДНХ. Успішною справою цього року стали довгоочікувані стипендії, які нарешті поділив парламент. Звіт, визнали задовільним, але було багато запитань та невичерпних відповідей, які не аргументувалися взагалі.

Балотувалися на посаду голови студентського парламенту два кандидати: Олександр Царук, який впроваджував свою передвиборну кампанію в усіх студентських гуртожитках і рахував парламентський бюджет (представник економічного факультету, 5 курс) та В’ячеслав Шамрай - відомий всім, як заступник голови ППО по роботі зі студентами (представник юридичного факультету, 4 курс), який намагався знайти компромісні виходи з теперішнього складного становища студентського самоврядування.

Майже одноголосно обрано нового голову Студентського парламенту - В’ячеслава Шамрая. Напевно, що за кермом цього лідера, корабель студентського самоврядування Київського університету буде йти впевнено вперед і не звертатиме своєї уваги на маленькі бурі, що відбуваються на шляхах молодіжної політики.

Наталія Годун
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024